Få bakterieri badvattnen

Den modige kanske redan för länge sedan vågat doppa tårna i vattnet vid någon av kommunens badplatser. Även om det ännu är kallt, kan det vara bra att veta var i kommunen det är riskfritt att svalka sig när värmen väl anländer. Under de tre senaste veckorna har tio av de sjutton badplatser i kommunens regi bakterietestats. Alla de prov som gjorts hittills har visat bra resultat.

NYKÖPING2015-06-23 09:50

Kristina Holmstedt är laboratoriechef på Nyköpings vattenlaboratorium och en av dem som ser till att vattenprover tas vid de kommunala badplatserna. Hon berättar att det kalla vädret som varit under försommaren är bra i bakteriesyfte. Bakterierna frodas nämligen bättre i varmare vattentemperaturer som inte ännu uppnåtts i vattnen.

Däremot finns det en liten risk med den stora mängden regn som kommit. Det kan leda till att åar och vattendrag får ökat flöde kan föra med sig föroreningar ut i insjöar och ut i havet och förorena vattnen. Det är dock en väldigt ovanlig företeelse. De låga temperaturerna som varit i början av badsäsongen kan dock inte förutspå om det blir färre föroreningar framöver.

– Bakterier är levande små väsen, de förändras ständigt. Men det är femte året jag jobbar här på labbet och det har sett generellt bra ut dem åren, säger Kristina Holmstedt.

Av kommunens 17 badplatser är det en som har lite särskilda krav på sig. Badplatsen vid Strandstuviken, anses nämligen vara ett strandbad som enligt EU: s direktiv räknas som en "större badplats". Vilket innebär att minst 75-100 personer badar där en "normal sommardag". Då görs testerna både oftate och tidigare än på de andra badplatserna.

Proven som tas på bakteriehalter bör inte förväxlas med de algblomningar som brukar dyka upp under somrarna. Algblomningarna gör man vanligen inga mätningar av då deras karaktär kan skifta kraftigt från dag till dag. En algsamling som en dag är ofarlig kan dagen efter utvecklas till den typ som innehåller tarmbakterier och kan orsaka magsjuka.

Bakterieproverna tas på en plats där vattnet är en meter djupt, och samlas in 30 cm under ytan. Proverna tas på rullande schema med tre till fyra veckors mellanrum. I proverna letar man sedan efter indikatororganismer som kan antyda att det finns föroreningar. Om ett prov visar indikation på att innehålla föroreningar tar man alltid ett omprov innan en varning utförs. Det gör man för att vara säker på att inte föroreningen som antytts berott på att en fågel flugit förbi innan provet togs eller någon annan typ av missvisande läcka inträffat i vattnet.

Josefin Lundholm vid miljöenheten på Nyköpings kommun berättar att det blivit förseningar för den hemsida som ska redovisa bakteriehalten på de olika badplatserna.

Fotnot: Hemsidan kommer förhoppningsvis vara tillgänglig från och med måndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om