Gustav Gonelius flyttade till Nyköping i januari. För ett par veckor sedan tog han med sig sin nioåriga son till det stora lekområdet nere vid kanotstadion på Kungshagen.
Det blev ingen trevlig bekantskap.
– Jag blev lite chockad. Basketplanen och gräsmattan var helt täckta av fågelbajs. Vilket barn ska spela basket eller fotboll där, frågar han sig.
Han är inte ensam. Under de senaste dagarna flera läsare hört av sig till SN och påtalat att fågelskit har förvandlat flera av stadens parker till något av "nogo-zoner".
Den som trots allt trotsar de tusentals skithögarna lär bli sörjig – garanterat.
SN har varit i de utpekade parkerna, Vallarna runt Nyköpingshus, gräsmattan runt Tovastugan och det stora parkområdet vid kanotstadion, och kan konstatera att det inte är lätt att undkomma fågelskiten.
En promenad på 50 meter på Vallarna och vips...du har ett par platåskor. Och en drabbning på basketplanen eller volleybollplanen nere i hamnområdet lär inte gå till historien som en match med rent spel.
Hilde Andersson är en av flera flanörer i hamnområdet som tycker att fågelskiten stör.
– Jag tycker det är trist. Jag tänker på de människor som kanske inte kan röra på sig så mycket. För dem är parkerna viktiga och nu vill man ju inte använda dem, säger hon.
Boven i dramat är den vitkindade gåsen. Varje år, under några veckor i maj, förvandlar fåglarna en del av parkerna i Nyköping till mindre angenäma platser.
På Nyköpings kommun är man högst medveten om problemet. Men det är väldigt svårt att göra något åt det.
– Vi vill ha trevliga parker och det är otrevligt när det finns fågelbajs i dem, säger Marie Sjöström, driftchef på park- och anläggning.
Den huvudsakliga strategin går ut på att vidta åtgärder som gör att de vitkindade gässen inte vill landa i parkerna.
Fåglarna vill ha stora öppna landningsytor. Genom att placera ut parkbänkar och sätta upp pinnar med vimplar kan ytorna minskas.
– Men de hittar andra vägar. Det är svårt men vi fortsätter jobba med problemet, säger hon.
Skyddsjakt skulle eventuellt kunna vara ytterligare en strategi, men den är kostsam och extremt tidskrävande, förklarar David Lundevall, kommunens markförvaltare.
– Det räcker inte med att skjuta en gås eller några få gäss, säger han.
Gustav Gonelius hoppas hur som helst att situationen inte ska normaliseras.
– Det känns nästan dystopiskt att vara i de här parkerna just nu, säger han.