Det är Sodexo, matleverantör till flera skolkök i Nyköping, som arrangerar tävlingen Årets elevkock för andra gången i ordningen.
– I två veckor har eleverna lämnat in recept till tävlingen. Det är elever i alla årskurser från hela Nyköping, säger Sofia Karlsson, köksansvarig på Nyköpings högstadium, Omega.
Under torsdagseftermiddagen provlagades rätterna i skolköket, tillsammans med kökspersonalen. En av finalisterna på plats var David Lundh från Rosenkällaskolan, som har ett hemligt vapen med i sitt recept.
– Jag har en sås som jag skapat själv. Det är gräddfil som bas, med en hel del olika kryddor, säger han.
Mellan den första och tredje december är det dags för den riktiga bedömningen – då ska Nyköpings skolungdomar säga sitt.
– Det blir uppemot 8000 portioner. Sedan har eleverna några dagar på sig att rösta på nätet. Prisutdelningen har vi den nionde december, säger Kaj Kervinen, platschef på Sodexo.
Med i juryn, förutom Sodexos representanter, är bland annat kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S) och Sigrid Bárány, känd från tv-programmet Sveriges mästerkock.