Fler djur omhändertas då ägare blir sjuka

Hunden blev hemlös då den snart 90-åriga kvinnan hamnade på sjukhus. En hjälpsam granne tog hand om hunden akut men nu måste det till en ny lösning.

Länsstyselsen kan omhänderta djur med stöd av djurskyddslagen. Inte sällan beror det på att ägaren hamnar på sjukhus och inte kan ta hand om sitt djur.

Länsstyselsen kan omhänderta djur med stöd av djurskyddslagen. Inte sällan beror det på att ägaren hamnar på sjukhus och inte kan ta hand om sitt djur.

Foto: Erik Nylander/TT

NYKÖPING2019-05-13 14:22

Den äldre damen blev inlagd på sjukhus i slutet av april.Länsstyrelsen beslutade att omhänderta hunden då grannen som tagit hand om hunden slog larm. Grannen kunde inte längre ta hand om hunden och det fanns varken andra bekanta eller släktingar som kunde ta över ansvaret.

­– Det har blivit vanligare att vi omhändertar djur vars ägare hamnar på sjukhus, säger Ulrike Segerström, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Sörmland.

Den sexåriga papillonkorsningen vistas nu på ett djurhem. Inom kort kommer länsstyrelsen att bestämma om hunden ska säljas, överlåtas eller avlivas.

­– Vi försöker alltid hitta ett nytt hem, oavsett vilket djur det handlar om, säger Ulrike Segerström.

Det gäller om djuret bedöms vara "någotsånär frisk" och mentalt stabil.

­– De senaste två veckorna har vi gjort flera omhändertaganden då ägaren blivit sjuk. I Oxelösund tog vi hand om två katter vars ägare hamnade på sjukhus.

Länsstyrelsen inväntar bekräftelse på att ägaren tagit del av beslutet.

­­– Att vi tagit hand om ett djur betyder inte per automatik att ägaren inte kan få tillbaka det, säger Ulrike Segerström.

1 april trädde "Lex Maja" i kraft. Lagen innebär att medarbetare inom vård och omsorg får göra anmälan direkt till länsstyrelsen om man märker att ett djur utsätts för vanvård hos en vårdtagare. Tidigare var det inte möjligt på grund av hård sekretess. Papillonkorsningen omhändertogs dock endast för att ägaren hamnade på sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om