– Det är inga extrema ökningar bland de akut hemlösa, det har ökat med fyra personer sedan 2014, säger Anne Marie Wallin som är vice ordförande i Socialnämnden.
Kommunen har samlat in uppgifter från socialtjänsten, kriminalvården, Träffpunkten och Verdandi, och undersökningen är ett stickprov på en vanlig vecka.
– Men det finns naturligtvis en stor mörkersiffra som vi inte har kännedom om, och de handlar ju om de som inte söker hjälp hos socialen eller föreningar, helt vanliga människor som inte har någonstans att bo som löser det med att bo hos en förälder eller en kompis.
Men de som bor hos en vän eller familj och som har sökt hjälp och kommit till komunens kännedom har ökat från 26 personer förra året, till 58 personer i år.
Vad tänker du om ökningen?
– Jag tänker att det dels är ett tecken på hur hela vår samhällssituation ser ut, men det viktigaste är att vi ser att det ökar och gör något åt det. Vi måste agera och hitta en lösning på bostadsfrågan. Vem som helst kan bli bostadslös efter en kris, man behöver inte vara utslagen för att vara hemlös.
Hur ska ni jobba för att fler ska få ett hem?
– Det här är ett stort fokus i vårt kommande budgetarbete, och är något vi som kommunen måste jobba tillsammans med föreningar för att titta vad vi kan göra. Vi kommer öka vårt uppsökande arbete och försöka bli bättre på att stötta de som riskerar att vräkas och att hjälpa de som ska komma ut från behandlingshem att hitta en bostad.