På de flesta av programmen på Nyköpings gymnasium har antalet underkända betyg ökat något under våren. Samtidigt tar fler elever studenten än tidigare.
– Det rör sig främst om de yrkesförberedande programmen, där en kraftig ökning har skett, medan de teoretiska programmen ligger på samma nivå som tidigare, förklarar Peter Ekedahl, rektor på Nyköpings Gymnasium.
Peter Ekedahl tror att det främst är kvalitetsarbete och riktat stöd som ligger bakom förbättringen.
Totalt i landet har antalet utexaminerade studenter ökat till 78,1 procent, jämfört med föregående års 76,6 procent, visar nya siffror från Skolverket. Dock är det nationellt sett de teoretiska programmen som står för ökningen, till skillnad från vid Nyköpings gymnasium.
Enligt Skolverket finns det ingenting i statistiken som tyder på att coronapandemin skulle haft någon negativ påverkan på elevernas resultat.
Men det som enligt skolverket påverkar resultaten mest är kvaliteten på undervisningen och elevernas socioekonomiska bakgrund. Peter Fredriksson, generaldirektör på skolverket, förklarar i ett pressmeddelande att man med anledning av detta bör vara vaksam om pandemin blir långdragen.
– Skolan behöver inte mindre utan mer resurser och eleverna behöver ett stabilt och tryggt socialt sammanhang om resultaten ska förbättras ytterligare, säger Peter Fredriksson.
Nyköpings gymnasium, likt andra gymnasieskolor i landet, har haft distansundervisning för de flesta av sina elever under våren. För de elever som har haft svårt att ta till sig distansundervisningen, eller är i behov av särskilt stöd, har skolan hållits öppen.
Från och med den 15 juni var det fritt fram för fysisk undervisning på gymnasieskolorna igen, enligt folkhälsomyndighetens rekommendationer. Nyköpings gymnasium, med sina 1 600 elever, återupptar därmed sin fysiska undervisning när höstterminen börjar, förutsatt att läget är oförändrat.
Peter Ekedahl tror att vårens distansundervisning kommer att få fler lärare att använda sig av digitala hjälpmedel i arbetet.
– Många lärare har tidigare haft okunskap vad gäller digitalisering i skolan, men den här våren har de tvingats till att använda nya digitala verktyg. Det tror jag att många kommer att fortsätta med för de elever som gynnas av det, förklarar Peter.