Flera olyckor har hänt i stenbrottet

– Vi befarade att någon skulle göra sig illa. Det säger Helena och Robert Östberg, fastighetsägare till stenbrottet utanför Nyköping, där en 25-åring nyligen dog i en drunkningsolycka.

NYKÖPING2015-07-06 19:41

Det ligger blommor och står ljus vid platsen där mannen drogs upp ur stenbrottet.

Helena och Robert Östberg köpte fastigheten där stenbrottet ligger för två och ett halvt år sedan. I takt med att stenbrottet fyllts med grundvatten har platsen utvecklats till ett populärt tillhåll för bad.

Helena och Robert Östberg har med oro noterat utvecklingen och de har satt upp stängsel, bommar för att förhindra bilparkering och sagt till badande att vara försiktiga och inte minst ta med sitt skräp hem.

Bilparkerarna hindrar framkomligheten för räddningstjänsten och även deras egen jordbruksverksamhet.

– Vi förstod att någon skulle skada sig när folk hoppade från de femton meter höga klippkanterna, säger Helena Östberg.

Några hoppskador inträffade förra sommaren, bland annat bröt en person nacken.

Vissa dagar förra sommaren kunde det vara uppemot trehundra personer som badade i stenbrottet.

Fredagskvällens dödsolycka hade dock inget med hoppande att göra.

Mannen var med anhöriga på plats för att bada. Plötsligt försvann han under vattenytan. Mannen hittades av räddningstjänstens dykare på cirka elva meters djup.

Trots upplivningsförsök gick mannens liv inte att rädda.

– Vi hörde att det ropades och begav oss till stenbrottet, säger Helena Östberg.

Hon och Robert Östberg vill varna alla från att bada i stenbrottet, eller "kalkbrottet" som det kallas i folkmun. Dels på grund av rasrisken på kanterna, dels för att siktdjupet är undermåligt och kan dölja klippavsatser (vissa ställen är inte mer än drygt en meter djupt).

Den gångna helgen inträffade flera drunkningsolyckor. Och fjolåret var ett mörkt år med 137 drunknade, varav tre på kort tid förra sommaren i Nyköpingstrakten.

Och de flesta drunkningsolyckor sker utan någon större dramatik.

– Ofta sjunker man väldigt snabbt och tyst. Man är inte viljestyrd och hinner inte ens skrika eller vifta med armarna. Det enda man vill är att få luft, säger Anders Wernesten, Svenska livräddningssällskapet.

Han tycker Nyköpings kommun bör se över säkerheten vid stenbrottet.

– En kommun har i uppdrag att enligt lag förhindra olyckor och borde i alla fall sätta upp en livboj, säger Anders Wernesten.

Det finns inga misstankar om brott i samband med drunkningsolyckan. Kroppen kommer dock enligt rutinerna att genomgå en rättsmedicinsk obduktion i syfte att klarlägga dödsorsaken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om