Mats Hedblom är ledare inom friluftsfrämjandets långfärdsskridskosektion. Han var tidigare i veckan i området kring Langö och noterade att en person från ett sällskap i Flen hamnat i vattnet, där olyckan inträffade. Med gemensamma krafter lyckades personen ta sig upp.
Efter beskedet att två tämligen erfarne skridskoåkare dött är flera medlemmar i friluftsfrämjandet skakade över det inträffade. Frågor söker svar. Hur kommer det sig att ingen observerade åkarna, det är ju inte långt från fastlandet? Hur kommer det sig att skridskoåkarna, som trots att de var utrustade med isdubbar och räddningslina, inte lyckades ta sig upp?
Sökinsatsen efter männen var stor. Ideella organisationen Sjöräddningssällskapet var på plats, redo att sjösätta sina två svävare (en kom från Dalarö, en från Arkösund). Kustbevakningsflyget sökte över området med värmekamera och trots värmekameran kan lokalisera minsta värmeutstrålning gick männen inte att hitta.
Först efter att tips från andra skridskoåkare kunde männen hittas, den ena flytande i vattnet, den andre under isen.
– Vi har varnat för området i våra israpporter, säger Mats Hedblom.
De som är medlemmar i friluftsfrämjandet har tillgång till kontinuerliga israpporter. Hit rapporterar medlemmar om åkbara isar och bland annat isens kondition. Männen ska inte ha varit medlemmar i friluftsfrämjandet.
När männen med helikopter vinschades upp var de inte vid medvetande, enligt Lars Nilsson, assisterande räddningsledare på Sjöfartsverket.
Att åka skridskor på en is som är som ett blankpolerat salsgolv är en upplevelse för många, en naturupplevelse utöver det vanliga. Men att åka på is är också förenat med en viss risk. Att havsisen bär ena dagen behöver inte betyda att den bär nästa dag. Strömmar av varmare havsvatten underifrån kan göra isen tunnare utan att det syns uppe på isen.
Sedan år 2000 har antalet isolyckor med dödlig utgång varit mellan 4 och 29 (år 2005). Personer som antingen promenerat på isen, fiskat, åkt skoter eller skridskor.
– Antalet dödsfall hänger ihop med hur vintrarna är, kalla vintrar med is betyder att fler människor är ute på isen. Det är en chock att hamna i i iskallt vatten, man får svårt med andningen och hjärtat rusar, säger Karin Brand, generalsekreterare i Svenska livräddningssällskapet, som i övningssyfte gått ned i en isvak.