Friserade siffror när bredbandsstöd söktes

Bland några av de ansökningar som nekades bredbandsstöd hade föreningar rapporterat in felaktiga uppgifter. Det framgår via länsstyrelsens granskning. En källa till SN menar att det fanns föreningar som friserade siffrorna kring hur många hushåll som ville ha fiber.

NYKÖPING2016-12-23 10:55

Flertalet av de intresse- och bygdeföreningar i Sörmland som samlade in intresseanmälningar för fiberanslutning rapporterade att de fått med sig över 85 procent av hushållen i sina respektive områden. Det gav i sin tur maxpoäng i enlighet med det system som Jordbruksverket och länsstyrelsen arbetar efter i urvalsprocessen.

Under onsdagen skrev SN att det ledde till att länsstyrelsen ändrade i sina bestämmelser. Det stämmer inte, menar länsstyrelsen, som säger att det handlade om att komplettera inskickade uppgifter.

– Eftersom väldigt många projekt hade en väldigt hög anslutningsgrad, och att det blev direkt avgörande, så valde vi att göra så att man var tvungen att styrka uppgifterna kring sin anslutningsgrad, säger Jan Petersson, bredbandskoordinator på länsstyrelsen i Södermanlands län.

Han förklarar att länsstyrelsen skickade ut information till alla ansökande i början av oktober, där man bland annat efterfrågade en lista med namn och adress på alla som lämnat in en intresseanmälan. I början av november kom ytterligare direktiv som gällde vissa av områdena, där länsstyrelsen efterfrågade varje hushålls enskilda intresseanmälan.

Under och efter länsstyrelsens beslutsprocess har det pratats om att flera av de föreningar som sedan nekades bredbandsstöd hade saltat siffrorna när det gällde antalet intresserade hushåll.

– Det fanns ju byalag här i Sörmland som hade friserat siffrorna ganska friskt, som hade fuskat litegrann, säger en källa till SN, som vill vara anonym.

Jan Petersson på länsstyrelsen:

– Jag vet inte om man ska använda ordet 'frisera', men vissa siffror som hade uppgivits stämde inte när vi vidimerade dem. Så kan jag väl säga.

Vad hände med de ansökningarna?

– Hade man skrivit att man hade 98 procent i anslutningsgrad när man bara hade 87 procent, så åkte man ju ner på 87 procent.

Kunde det handla om så stora skillnader?

– Jag tror att vi hade något fall som hade ännu större skillnad än så faktiskt. Det är inte jag som har gått igenom det. Det är min kollega. Men jag vill minnas att hon sa att det fanns rätt så stora avvikelser i vissa projekt, säger Jan Petersson.

De områden som slutligen beviljades bredbandsstöd bestod av Råby-Husby-Oppunda, Aspa och Bränn-Ekeby-Koppartorp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om