– Jag vet inte vad jag har anmält mig till klockan elva, säger Åsa Björkman, vd för hotell Kompaniet, med ett skratt efter att ha försökt kolla i mobilen.
Föreläsningen med Marika Carlsson vet hon med bestämdhet att hon ska gå på.
– Jag tycker det är bra att vara med, att samverka, att synas. I dag var det mysigt eftersom en secondhandbutik och Röda korset skulle komma. Jag blev omnämnd då de pratade om återbruk och då fick jag syn på den personen och de fick syn på mig. Det är jätteviktigt.
Årets Näringslivsdagar arrangeras av Företagarna samt Oxelösunds och Nyköpings kommuner. Runt 500 besökare förväntas komma.
– Det är så spännande. Det är framtiden vi pratar om och den vet vi inget om. Men det är spännande att kunna bidra till att det ska bli en positiv utveckling för oss som verkar och bor i Nyköping och Oxelösund, säger Karolina Lindhe, nytillträdd ordförande i Företagarna.
Att en dag blivit två i år tycker hon är positivt.
– Det är ett nytt grepp så vi får se om Nyköping och Oxelösund är mogna för det. Det är mycket att välja mellan och många har sagt att de inte vet vilka de ska gå och lyssna på, säger hon och fortsätter:
– Det handlar mycket om framtidsperspektivet och det är det vi behöver hjälpas åt med. Vi tillsammans måste skapa det, inte företagarna enskilt eller kommunen. För att det ska ske måste vi förstå varandra, hjälpa varandra och ge varandra insikter.
Arrangemanget startade upp med två mingel, dels Last tuesday, som nu kallades Last thursday, och så Hantverksfrukosten med speeddejting.
Det förstnämnda arrangeras av Nyföretagarcentrum i östra Sörmland, Nysam, Företagarna och Företagsam Nora.
– Det är många som startar företag, men de startar på olika nivåer. Somliga är inte födda in i företagsvärlden, de har inte föräldrar som varit företagare, man har helt enkelt inte erfarenheten att driva företag och då är det inte så lätt, säger Catarina Hagstrand, ordförande vid Nyföretagarcentrum.
Det är då Nyföretagarcentrum kan hjälpa till.
– Vi hjälper till så att man har en grund att stå på, säger Catarina Hagstrand.
– Vi har allt från kostnadsfri rådgivning till starta-eget-kurser där vi går igenom alla delar samt nätverksträffar och workshops där våra samarbetspartner berättar vad de gör och man kan få mer hands-on hjälp, säger Ulrika Juul, verksamhetsledare för Nyföretagarcentrum.
Och så finns det ett mentorprogram.
– Du har hjälp av en mentor under ett helt år som kan stötta dig i ditt företagande, säger Ulrika Juul.
– Det hade jag önskat när jag startade mitt företag, säger Catarina Hagstrand med ett skratt.
Fokus i år för deras del ligger på utlandsfödda och kvinnor.
– Jag kan bara se till mig själv. Jag ville bli egenföretagare någon gång i mitt liv men jag skulle bara skaffa barn först, för det är enklare att vara mamma och anställd än att vara egenföretagare. Och det är så många tänker. Så det är en utmaning, säger Ulrika Juul.
I Näringslivets Hus pågick speedejting mellan företagare och handläggare. Martin Englund fanns på plats för att prata om upphandlingar.
– Jag jobbar för ett teknik- och konsultföretag som heter Ramboll. Vi tar i tidigt skede fram handlingar åt bland annat kommunen. Jag framförde vissa negativa synpunkter hur kommunen jobbar med sina upphandlingar utifrån tidsplaner som man senare ska söka bygglov till.
Fick du den hjälp du behövde?
– Jag fick bra feedback från de jag pratade med som jag kan ta med mig.