– Vissa människor lever ju för Sveriges historia, säger Jerk Ohlsson Westin, som är konstnärlig ledare och manusförfattare.
Nu har repetitionerna dragit igång för årets gästabud, som i år blir en musikal. Det har inte hänt sedan 2015. Cirka 40 Nyköpingsbor har anmält sig för att delta och anmälan är fortfarande öppen.
Jerk Ohlsson Westin säger att Teater Sörmland har en tradition av att göra om uppsättningen vart tredje år, något som han inte tror att alla har koll på.
– Det vi alltid möter när vi gör Nyköpings gästabud är att folk säger "jamen sådär, sådär gick det ju inte riktigt till. För jag har läst Erikskrönikan ....".
– Då brukar vi säga: "Det är just det, för det har vi också".
Hur är Nyköpingsbornas relation till gästabudet?
– Det är en tradition som man lätt tar för given. Det är många som tänker att man har sett det.
Enligt Jerk Ohlsson Westin förväntar sig många samma sak varje år och kan reagera om detaljer förändras, både i själva uppsättningen och i upplevelsen runtomkring. Ett år infördes moderna attiraljer på scen, något som inte föll alla i smaken.
– De vill att det ska kännas medeltida.
Det är många viljor att balansera mellan?
– Det skulle jag verkligen säga, det är ju en angelägenhet för Nyköpingsborna och ganska mycket turister som kommer varje år.
Jerk Ohlsson Westin påpekar dock att de allra flesta är positiva.
I år utspelas berättelsen utifrån Helvig af Holsteins perspektiv, mamman till sönerna. Man vet att hon kom från Tyskland, där man kommit längre än i Sverige under den här tiden. Hon kände därmed till risken som sönerna stod inför – att attackeras av andra maktspelare.
– Det blir som en thriller, hon ser katastrofen komma.
Maja Lundqvist, konstnärlig ledare på Teater Sörmland och professionell sångerska, spelar Helvig af Holstein som ung i musikalen. Mamman har varit med i nästan samtliga versioner av Nyköpings gästabud, men aldrig som huvudroll.
Helvig af Holstein är en kvinna som gör allt hon kan för att hjälpa sina söner.
– Det är sorg och hopp, hon ger aldrig upp, säger Maja Lundqvist.
Erikskrönikan är den enda kända källan till Nyköpings gästabud – vid sidan om andra källor som bekräftar denna. Enligt Maja Lindqvist är historien väldigt partisk utifrån hertig Erik perspektiv, eftersom hans män skrev den efter hans död.
Enligt Maja Lundqvist är teaterpjäser alltid en tolkning av historien.
– Det är mycket som man vet har hänt men väldigt mycket är en tolkning.