Varje år slänger Nyköpingsborna fyra ton mat i papperskorgen. Med draghjälp av Gästabudsåret, som utlovar festligheter under hela 2017, vill två Nyköpingsbor uppmärksamma all den mat som slängs och ge Nyköping möjligheten att profilera sig i frågan om matsvinn.
– Att vi slänger en tredjedel av all mat som produceras är inte vettigt, säger Karin Sundby.
Tillsammans med Eva Lundqvist planerar hon att glida med på festligheterna under året och skapa ett så kallat Restabud i samarbete med många olika aktörer, allt från lantbrukare till lokala butiker och restauranger.
– Det här är en möjlighet att göra något mer av Gästabudsåret, säger Eva Lundqvist.
Till vardags är båda egenföretagare och jobbar med miljöfrågor. De träffades på ett frukostmöte och insåg att de hade mycket gemensamt och många liknande idéer. Det var då idén om Restabudet föddes. Båda konstaterar att det slängs på tok för mycket mat. I Nyköping, i Sverige och i världen. Och matproduktionen i världen är en av de stora källorna till växthusgasutsläpp.
– En familj med två barn kan spara mellan 3 000 och 6 000 kronor per år på att inte slänga mat. Och all mat som slängs globalt skulle räcka för att mätta 3 miljarder människor, säger Karin Sundby.
– Det är helt vansinnigt, konstaterar Eva Lundqvist.
Men även om det finns allvar i botten vill de betona det roliga med ett Restabud och de möjligheter som finns. Och så vill de skapa en "yes-we-can-anda" i Nyköping.
– Här har vi en chans att göra skillnad. Det ska vara kul, något positivt. Om någon ska komma med pekpinnar så ska det vara barnen, säger Eva Lundqvist.
Än är inte allt spikat och mycket bygger på att såväl kommunen som lokala mataktörer hakar på konceptet. Men utan att lova för mycket berättar de om idéer om en historisk show (hur såg man på mat och matsvinn på 1300-talet på Nyköpingshus?), frivilliga testfamiljer som får rådgivning om hur de minskar sitt matsvinn (Restabudsambassadörer efterlyses), kockdueller där maten lagas med rester och ett stort Restabud på torget.
De ser det som en möjlighet för Nyköpings kommun att sticka ut hakan och ta ställning i en viktig fråga under Gästabudsåret.
– Vi har verkligen en chans att göra skillnad. Vi tror att det kan bli bra PR för Nyköping som stad, säger Karin Sundby.
Samtal har redan förts med kommunen och några restauranger och matbutiker.
– Vi har fått jättebra respons hittills, men det bygger på att alla aktörer är med. Det gäller bara att hitta ett system att ta hand om maten för att få det att fungera.