Till helgerna har även patienterna på länets sjukhus fått festligare mat. Till nyår serveras bland annat helstekt fläskfilé, potatisbakelse och en färgglad grönsakscocktail.
– Det är viktigt att det ser gott ut för ögonen också. Många av patienterna har dålig aptit, säger Lena Lindh, teamledare i köket på Nyköpings lasarett.
I köket pågår nu förberedelserna för nyårsmiddagen för fullt. Smördeg penslas med äggula och strösslas med kryddor innan ett generöst lager av västerbottensost strös över.
– Västerbottensost ska det vara när det är festligt, det har mycket smak, säger Michael Lannerström som tar över som teamledare i januari.
Eftersom de flesta patienter skrivs ut över helgerna, är det bara de sjukaste kvar. Men det är ändå ungefär 200 portioner av nyårsmenyn som ska lagas.
– Det speciella med sjukhusmat är att man har ett extra säkerhetstänk kring allergener. Annars är det ju samma som att laga "vanlig mat", bara större mängder, säger Michael Lannerström, som har stor erfarenhet från restaurangkök.
Det mesta av maten lagas från grunden. Och även om det är vanlig mat, så ska den anpassas till 20 olika dieter. Förutom alternativ som laktos- och glutenfritt, vegetariskt och veganskt finns bland annat fett- eller proteinreducerad kost och kost anpassad för dialys- och nyopererade patienter. De som har svag aptit får mindre portioner som är extra energirika.
– Och en del cancerpatienter upplever att allt smakar salt, så de får okryddad mat, berättar Lena Lindh.
– Då får man laga maten extra mycket från hjärtat och lägga upp extra fint så det ser gott ut, säger Michael Lannerström.