Sist, för fyra år sedan, var Snesta gård utanför Nyköping en av de gårdar där Djurrättsalliansen hade tagit sig in på om natten och filmat grisar. I årets film får vi inte veta vilka de 15 gårdarna som har filmats i Syd- och Mellansverige är. Djurrättsalliansen vill visa att det handlar om ett strukturellt problem och inte missförhållanden på enstaka gårdar.
Senast i somras var SN på besök på Snesta gård och fick se rena grisar som såg ut att må bra. Men för att fläskkotletterna ska kunna köpas för mellan 70 och 80 kronor kilot i affären så ställer det krav på effektiv grisuppfödning. 300 eller 400 djur står i samma stall och nio grisar delar på en trång box. De får aldrig gå ut under de 15 veckor de bor på gården.
Enligt Sörmlands länsveterinär Anne Jaconelli är enstaka döda grisar normalt i ett stort grisstall. Brist på strö och halm är inte heller ovanligt, säger hon. Däremot ska grisarna inte vara smutsiga.
Trots den effektiva uppfödningen har antalet grisuppfödare minskat i Sörmland. Enligt branschen på grund av importen av tyskt och danskt kött som kan säljas billigare eftersom kraven på djurhållning är lägre där.
Den som vill ha julskinka som kommer från grisar som har fått gå ute och böka i jorden får hålla sig till kravmärkt skinka. Trots larm från Djurrättsalliansen har försäljningen inte ökat särskilt mycket. De senaste tre åren har försäljningen av kravmärkt julskinka legat kring fyra ton, men i år förväntar sig Krav mer. Sex ton kravmärkt julskinka finns i handeln i dag.