De bekämpningsmedel som har sprutats på de små granplantorna som odlades på Larslunds plantskola utanför Stigtomta har satt sina spår. Rester finns fortfarande i marken och i grundvattnet - lite för nära Högåsens vattentäkt som förser över 50 000 personer i Nyköping och Oxelösund med dricksvatten.
Särskilt riskabelt är det eftersom det inte finns någon reservvattentäkt om vattnet vid Högåsen skulle förorenas och därför, anser miljönämnden, är det extra viktigt att vara försiktig. Risken finns nämligen att föroreningarna sprider sig till dricksvattnet.
Svenska skogsplantor, som drev plantskolan och i dag har kvar fröplantage vid Larslund, har föreslagit att inget behöver göras åt föroreningarna eftersom det inte längre används bekämpningsmedel på platsen och de rester som finns kommer att försvinna med tiden. Alternativt anser företaget att det räcker med administrativa åtgärder som särskilda krav på hur marken används i framtiden.
Men enligt förslaget som tas upp på miljönämndens möte på fredag är detta inte rimligt med tanke på vad en förorening av vattentäkten skulle innebära. I stället bör Svenska skogsplantor se till att pumpa upp det grundvatten där föroreningar har konstaterats och sanera det. Metoden beräknas kosta närmare 3,7 miljoner kronor och arbetet ska vara gjort ett och ett halvt år efter att beslutet har vunnit laga kraft.