"Gymnasievalet är basen till framtiden"

Framtiden knackar på dörren till klass 9 N, med gymnasieval och slutbetyg från grundskolan. Men stressen drabbar eleverna olika. Och det är stor skillnad mellan killar och tjejer.

linnea_4.jpg

linnea_4.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Nyköping2014-11-28 07:16

– Aaaaaa - känn att ni har kontroll på klangen för att ni är såpass bra! Musikläraren Lars Borg undervisar med hela kroppen för att få även de mest försiktiga i klass 9N att komma ut med rösten. Och efter en dryg timme sitter alla tre stämmorna och det italienska uttalet i Luciasången. Det är en upprymd stämning när eleverna traskar iväg över den disgrå skolgården till nästa lektion.

– När jag sjunger blir jag lugn, då kopplar jag av den vanliga skolan, säger Linnéa Carlsson.

Annars är hon ganska stressad, erkänner hon. Mycket handlar om viljan att få bra betyg och komma in på rätt utbildning.

– De flesta av mina tjejkompisar tänker så, killarna tar det mycket lugnare, säger Linnéa.

När SO-läraren Krille Isaksson delar ut blanketterna som ska fyllas i inför gymnasiernas öppet hus, drar Linnéa en djup suck.

– Jag tycker det är stressande bara att få ett papper som det står gymnasie på. Jag vet inte vad jag ska välja. Det är svårt för alla program är så bra!

Valet står mellan teknik- eller estetprogram med inriktning på musik. Och gymnasievalet är viktigt, kanske till och med livsavgörande, tycker hon.

– Jag tänker mycket på att jag måste kunna få ett jobb efteråt, att det ska leda någonstans. Det här är ju basen i framtiden, säger Linnéa.

Klasskompisen Rasmus Nyström har en annan inställning.

– Det är klart att gymnasievalet är jätteviktigt, men jag känner ingen stress eftersom jag har två val och tänker att jag åker dit och kollar sedan vet jag. Jag är ganska skoltrött och vill ha kul i gymnasiet, säger han.

Rasmus vill gå estetprogram med musikinriktning eftersom musik är hans stora intresse. Om det leder till något jobb i framtiden är inte så viktigt.

– Om jag kommer på i tvåan i gymnasiet att jag vill bli läkare så är det inte hela världen, jag kan alltid plugga upp de ämnena sedan.

Under lektionen går Krille Isaksson igenom nästa kursmoment och vilka inlämningsuppgifter som är obligatoriska. Studietekniker som minneskartor och tidslinjer ska användas.

– Jag tar verkligen till mig det här om studietekniker, man vill ju ha kunskaper för gymnasiet inte bara för proven. Det är alldeles för mycket fokus på betygen. Särskilt har det blivit så med det här nya betygssystemet, säger Rasmus Nyström.

Skulle man kunna göra något annorlunda i skolan för att minska stressen?

– Ja, lärarna kunde gå ner mer grundläggande på lektionerna. Och det är jättebra att man får tips om studieteknik, det blir mindre stress när man har en metod, säger Linnéa Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om