Kvinnan, som frihetsberövades den 5 juni och fortfarande sitter häktad i Nyköping, överklagar länsstyrelsens beslut att avliva hennes hund. Hon beskriver hur hon sitter häktad med fulla restriktioner och inte har andra möjligheter att kontakta länsstyrelsen än brevledes. Hon skriver att hunden kan hämtas av sambon och att hennes mamma senare ska ta hand om den.
Hunden fanns hos kvinnan när polisen tog henne och eftersom den inte kunde lämnas utan tillsyn förde polisen den till ett hundpensionat.
Senare beslutade länsstyrelsen att den skulle omhändertas för att i första hand säljas eller omplaceras och om det inte var möjligt avlivas. Kvinnan gavs möjlighet att yttra sig i ärendet, men när inget yttrande hade kommit inom utsatt tid beslutade länsstyrelsen att gå vidare.
Det är kostsamt för polisen att ha hunden placerad på pensionat vilket gör att en snabb lösning eftersträvas. Enligt länsstyrelsens beslut fick hunden avlivas om polisen inte lyckades sälja eller överlåta den inom en vecka. Lyckligtvis behövde det inte gå så långt. Polisen lyckades hitta någon som var beredd att ta hand om hunden. Dock inte kvinnans mamma eller sambo.
Vem som ska ta hand om hunden framöver är oklart. Hela ärendet har skickats till förvaltningsrätten för avgörande.
Normalt sett avlivas inte hundar som ägs av personer som frihetsberövas av polisen.
– Nej, bara för att man sitter i fängelse betyder det inte att ens hund blir avlivad. Alla fall bedöms var för sig. I det här fallet saknade ägaren faktisk möjlighet att ta hand om hunden och det är oklart när hon kan göra det igen, säger Ann Jaconelli, länsveterinär.