Klimatförhandlingarna förs redan på högsta politiska nivå inför Paris-mötet i december. Men överallt och varje dag påverkas klimatet av något vi ägnar oss åt dagligen, nämligen maten. I köket på restaurangskolan i Nyköping förbereder eleverna morgondagens lunch.
– Det är viktigt att använda hela råvaran, säger Lisa Hägglund som hackar grönsaker tillsammans med Gustaf Hallberg och Jonas Gustavsson.
Räkskalen till exempel, berättar de, bör man inte slänga utan använda till fond. I tomatkvistarna och örtstjälkarna finns den mesta smaken så det är bara slöseri att inte koka med dem i såsen. Mer grönsaker och mindre (rätt sorts) kött är också viktigt, påpekar de. Liksom ekologiskt.
– Många tror att det finns massor av kryp i ekologiska produkter, men ofta är det finare råvaror, säger Lisa.
– Det är bättre produkter och har bättre smak, säger Gustaf.
Och så är det matsvinnet så klart.
– Vi väger och räknar hur mycket vi slänger här på skolan och försöker hålla det nere, men det är ändå för mycket tycker jag, säger Jonas.
På Nyköpings strand är hållbarhet en del av utbildningen, precis som det börjar bli trendigt i hela branschen.
– Även de trendigaste restaurangerna lyfter fram grönsaker mer än kött och fisk. Hållbarhet ligger i tiden. Samhället förändras och branschen också, säger Daniel Andersson, koordinator för restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Närproducerat är viktigt på skolan. Potatis köps från Stigtomta, ägg från Björkvik, viltkött från Vrena och nötkött från Nynäs.
Och som en del i skolans arbete med hållbarhet ska 20 elever resa till Tanzania i februari för ett utbyte av erfarenheter och kunskap. Och nästa år inleds även ett Erasmus-projekt på två år där utbyten med bland annat Barcelona och Island ingår.
– Klimatet är en jätteviktig fråga för blivande kockar, och även för de som studerar hotell och turism. Här får man en grund i det och förhoppningsvis har vi väckt lusten och intresset att veta mer, säger rektor Hannu Husa.
Nyligen tävlade Lisa, Gustav och Jonas i Unga ekokockar och kom trea. Genom att delta har de fått lära sig mycket om hållbarhet.
– Nu tänker man mycket mer på det, säger Jonas.
Men mer utbildning krävs och folk måste få vetskap om vad ekologiska produkter innebär, tycker de.
– Det är superviktigt, tyvärr är det många som inte är så intresserade, säger Gustaf.