Han polisanmälde patient efter dödshot

Patienten skulle kolla upp var han bodde, slå sönder knäskålarna och döda honom. Mentalskötaren Tomas Borin, 47, på Nyköpings psykiatriska klinik tyckte att nu fick det vara nog och polisanmälde patienten. – Hot och våld har blivit vanligare, säger Tomas Borin, och får medhåll av fler.

NYKÖPING2015-09-16 06:39

– Vi i personalen är ju där för att hjälpa patienter, att då ta emot hot som är riktade mot mig upplever jag som olustigt. Och den här gången kände jag att nu får det vara nog, säger Tomas Borin.

Han har arbetat i elva år som mentalskötare på psykiatriska kliniken. Han märkte ganska snart att han hade fallenhet för jobbet. Nu arbetar han på psykosenheten och psykiatriska intensivvårdsavdelningen, Piva.

Den senaste tiden har han noterat att hot och våld från patienter mot personal blivit allt vanligare.

– Det är som om något hänt. Jag kan ta glåpord när någon är i affekt, men som nu, nej, då har det gått för långt, säger han.

Tomas Borin säger att hans kollegor också upplever arbetssituationen som obehaglig. En del drar sig för att polisanmäla för att slippa eventuella repressalier. Uppgifterna om vem som anmält är offentliga.

– Men om alla alltid anmäler märker den som hotar och hatar att det inte lönar sig och att det får konsekvenser, säger Tomas Borin.

Huvudskyddsombudet på landstinget Maria Billemark Öqvist säger att hon också fått signaler om att hot och våld ökat inom psykiatrin.

– Och hot och våld på en arbetsplats ska inte vara en naturlig del av vardagen. Hot och våld är arbetsgivarens ansvar att förebygga, säger hon.

Vad det ökade hotet och våldet beror på vet hon inte. Kanske för att det är svårt att rekrytera och behålla specialutbildad personal, menar Maria Billemark Öqvist.

Tomas Borin förklarar att det förekommer att avdelningar är underbemannade. Dessutom är trycket på vårdplatser är stort, vilket får till följd att bara de mest sjuka patienterna bereds plats.

Psykiatriska klinikens divisionschef Sven Nordlund säger dock att det inte råder någon platsbrist.

– Däremot har det den senaste tiden varit en tuff patientsituation. Patienter som krävt stort och tungt vårdbehov, säger Sven Nordlund.

Verksamhetschefen på psykiatriska kliniken Johan Hellström ser gärna mer resurser så att man kan bygga ut verksamheten. Med mer resurser skulle han satsa på det förebyggande arbetet.

I dag ställs den patient som dödshotade Tomas Borin och en socialsekreterare inför tingsrätten. Tomas Borin och socialsekreteraren yrkar på skadestånd för kränkning.

– Det känns lite olustigt. Men vad är alternativet? Vi är där för att hjälpa och då måste det få konsekvenser om någon dödshotar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om