Han tar fighten mot prostatacancern

Prostatacancer förknippas med urinläckage och impotens. För Bertil Axelsson, 76, har cancersjukdomen även fört med sig existentiella frågor. – Klart man får tankar om döden, säger han.

prostatacancer_4.jpg

prostatacancer_4.jpg

Foto: Fotograf saknas!

NYKÖPING2015-11-06 16:29

Den förre kommundirektören i Nyköping Bertil Axelsson fick beskedet om prostatacancer för tre år sedan. Det var vid en rutinkontroll av sin åldersdiabetes på vårdcentralen, som han bad om ett så kallat PSA-prov. Prostataspecifikt antigen (PSA) är den idag i särklass mest betydelsefulla av alla kemiska markörer för cancer.

– Jag kissade väldigt ofta, det kunde ju bero på åldersdiabetes, men jag ville ta ett prov, säger han.

Provet visade att han hade förhöjda värden. Nytt prov följdes av biopsiprov (prov av körtelns vävnader), vilket visade att han bar på en aggressiv form av cancer. Guldstift placerades i prostatan och så blev det strålning i Eskilstuna.

– Det var jättejobbigt, tarmen tar stryk och jag kunde inte gå alls långt förrän jag blev kissnödig, säger Bertil Axelsson.

Han sitter tillsammans med sin fru Marianne i vid köksbordet i lägenheten. Utanför rinner Nyköpingsån mot dammluckorna vid Forsen.

– Det är jobbigt med oron, om cancern försvunnit eller inte, säger Marianne Axelsson.

Av någon outgrundlig anledning tycks det som om män har svårare att prata om sin cancer än vad många kvinnor har. Det är något tabubelagt när det rör sig om cancer i underlivet. En bild som Jan Cederhus, ordförande i Sörmlands prostataförening Näckrosbröderna, målar upp.

– Jag vet en medlem som ringde och frågade om vi inte kunde ta bort vår logotyp på kuverten eftersom brevbäraren kunde lista ut att han hade prostatacancer, säger han.

Jan Cederhus diagnostiserades för prostatacancer när han var 60 år, det var för tio år sedan. Sedan dess har han engagerat sig i prostatacancerföreningen och arbetar regionalt för bättre vård och behandling kring sjukdomen. Och där finns en del att önska sig i Sörmland, menar han.

– Jag har till exempel inte hört någon som diagnostiserats för prostatacancer som fått prata med en kurator. Det är skandal, säger han.

Jan Cederhus är också bekymrad över tillgången på urologer inom landstinget. Här pågår ett resonemang kring organisationen av urologer i länet, förklarar Pehr Lind, onkologklinikens chef.

Men forskningen kring landets vanligaste cancersjukdom går framåt. När prostatan tidigare opererades bort försvann möjligheten till erektion och ett sexliv. Nu kan man spara nervtrådar runt prostatan och med hjälp av viagra kan man fortfarande ha ett aktivt sexliv.

För Bertil Axelsson förändrades livet väldigt mycket. Han är glad att han är i livet och tackar sjukvården för god omvårdnad.

Han går på kontinuerliga kontroller, PSA-värdet har sjunkit.

Bertil Axelsson uppmanar alla män att gå och undersöka sig. Ju tidigare cancern upptäcks desto mer ökar chansen till att leva vidare.

– Det är viktigt att få behandling i tid. Det är viktigt att upptäcka cancern i tid så att den inte sprider sig, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om