Här är planen för nya ridanläggningen

Den nya kommunägda ridsportanläggningen i Nyköping kan bli klar allra tidigast hösten 2021. Men även den tidpunkten är optimistisk, säger projektledare Pasi Rönkkö.

När den nya ridanläggningen vid Nyäng öppnar had det gått åtminstone fem år sedan Nykjöpings ridsällskap gick i konkurs och  Bullerstaanläggningen  såldes.

När den nya ridanläggningen vid Nyäng öppnar had det gått åtminstone fem år sedan Nykjöpings ridsällskap gick i konkurs och Bullerstaanläggningen såldes.

Foto: Sandra Nordin

Nyköping2019-08-25 05:31

Det har gått mer än tre år sedan Nyköpings ridsällskap gick i konkurs och Bullerstaanläggningen och alla hästar såldes. Förtvivlade lektionsryttare blev "hemlösa" över en natt. Den privata ponnyridskolan hankade sig kvar på Bullersta en tid men fick efter hand fortsätta på närliggande Berga i bantad form.

– Jag gissar att en hel del av dem som red på Bullersta har slutat rida, säger Lasse Persson, kultur- och fritidschef i Nyköpings kommun.

Han får ofta svara på frågor runt ridanläggningen.

– Häromveckan undrade en mamma hur det går. Hon åkte tre mil tre gånger i veckan för att döttrarna skulle rida. Det finns inte direkt någon ridverksamhet i närheten och då krävs uppoffringar.

Onsdagen var sista dagen att lämna in anbud. Det är hemligt vilka som vill bygga men nu utvärderas anbuden.

– Först ska vi se vilka anbudsgivare som är kvalificerade, sen jämför vi anbudssummor och så vidare. Vi ska försöka komma igång så snabbt som möjligt, men vi måste få ett politiskt beslut innan vi kan skriva kontrakt, säger Pasi Rönkkö.

Byggtiden beräknas till två år. När planerna presenterades sade politikerna att anläggningen vid Flättnaleden skulle stå klar år 2020 men tidpunkten har skjutits framåt. Om allt löper utan komplikationer kan ridhus och stall stå färdiga för inflyttning hösten 2021.

Hur driften av ridskolan ska lösas är en öppen fråga. Lasse Persson presenterar tre tänkbara scenarier:

1. En utomstående entreprenör hyr anläggningen och driver verksamhet, ungefär som det fungerar med badhuset.

2. Kommunen driver själv verksamheten, så som Nyköpings Arenor driver Rosvalla.

3. En förening får ansvar att ta hand om verksamheten, som Nyköpings Ridsällskap gjorde på Bullersta.

– Det finns för- och nackdelar med alla alternativ, det här är upp till politikerna att bestämma, säger Lasse Persson.

Enigt honom har intresserade entreprenörer redan sonderat terrängen. Men varken Nyköpings ridsällskap eller Nyköpings hästsportklubb vill ta hand om driften. För kommunen är läget speciellt.

– Oftast bygger man nytt för en stark förening som växt ur sina gamla lokaler. Det här är ett helt annat utgångsläge.

Anläggningen ska rymma 40 ridskolehästar.

– Enligt dem jag pratat med kan det ta upp till två år att bygga upp en verksamhet, man går inte ut och köper 40 färdiga hästar, säger Lasse Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om