Utvärderingar har visat att det finns betydligt mer rovfisk i fredade områden än i referensområden, där fiske är tillåtet.
Det gäller i Sörmland, utmed Östersjökusten, men även på det globala planet. Något som den färska Netflixsserien "Our planet" skildrar på ett svindlande skickligt sätt, i flera avsnitt.
Länsstyrelsen och Statens lantbruksuniversitet konstaterar att beståndet av de populära fiskarna gädda, gös och abborre utmed hela kusten har gått ner så pass mycket att det nu bör införas skyddade områden för fisk.
En av platserna som föreslås ligger nära Strandstuviken och den andra vid Rågön i Nyköpings skärgård. Åtminstone den sistnämnda är ett populärt fritidsfiskeområde. Men snart kan det alltså bli slut på fiskandet där under vintern och våren, 1 januari till 15 juni eller 1 april till 15 juni.
Det är leken, när fisken ska föröka sig, som länsstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten vill skydda. Områdena är dokumenterat bra lekområden för aktuella fiskarter.
Rovfiskar ger friskare kustområden eftersom de äter mindre fiskar, som i sin tur äter viktiga havslevande organismer som i sin tur äter alger och plankton. Försvinner rovfisken kan det bidra till ohämmad tillväxt av alger som kväver botten och gör vattnet grumligt.
Enkelt förklarat "skyddar" rovfisken de små vattenlevande organismerna som "städar" upp vattnet. Dessutom är de små organismerna mat för rovfiskens yngel. Rovfisk är därför viktiga för att motverka övergödning.
SN har tidigare skrivit om Stadsfjärden som är Svealands mest övergödda kuststräcka. Thomas Stenström är vikarierande länsfiskekonsulent i Sörmland.
Varför skyddar ni inte fisken i Stadsfjärden också?– Det är ett arv av områden som jag har fått och det finns en plan att gå vidare med fler områden i nästa våg, säger han.
I höst kommer Länsstyrelsen förmodligen att peka ut nya områden. Då kan Stadsfjärden vara intressant, enligt Tomas Stenström.
– Vi får borra i våra hjärnor och arkiv här, säger han.
Klart är i alla fall att områdena runt Strandstuviken och Rågön sannolikt kommer fredas redan nästa år och fram till 2025. Sedan ska projektet utvärderas och omprövas.