Här vårdas coronapatienter dygnet runt

Den nya covidavdelningen på Nyköpings lasarett samlar undersköterskor och sjuksköterskor från vårdens alla hörn.

Visir på. Sen är det dags att gå in på salen och ta prover, hjälpa till med tvätt och tandvård, leverera mat och kanske hinna sitta och prata en stund.

Visir på. Sen är det dags att gå in på salen och ta prover, hjälpa till med tvätt och tandvård, leverera mat och kanske hinna sitta och prata en stund.

Foto: Privat

Nyköping2020-04-21 20:42

Plötsligt fick undersköterskorna Sussi Nilsson och Ingela Lindvall nya arbetsuppgifter. Tillsammans med 40 kollegor ska de vårda covidpatienter som läggs in på avdelning 11. Det betyder nya arbetskamrater och nya arbetstider. En del har jobbat dagtid på mottagning i många år och behövt friska upp en del praktiska kunskaper. Sussi jobbar annars i den psykiatriska öppenvården och Ingela har sin bas på resursenheten.

– Jag sa tidigt att jag är beredd att flytta. Det är kris, då måste alla hjälpa till, säger Sussi.

Undersköterskorna har reagerat över protester mot det nya 4:2-schemat som förts fram, bland annat via de fackliga organisationerna Vårdförbundet och Kommunal. 

– Det är väl ingen som önskar sig scheman med många kvällar och helger. Men nu är det som det är. 

Nya tider kräver nya lösningar. På covidavdelningen  på avdelning 11 på Nyköpings lasarett finns idag tolv patientplatser med möjlighet att bädda ytterligare sex sängar. Det ligger fyra patienter i varje rum. Många av dem som jobbar är vana vid helt andra arbetsuppgifter.

– De arbetar med friska människor som kommer in för en åtgärd, som exempelvis en enkel kirurgisk operation. Nu ska de vårda svårt sjuka patienter. Det är stor skillnad, säger vårdenhetschef Mariam Nordstrand.

Tillsammans med verksamhetsutvecklaren Christel Andersson hade hon fem dagar på sig att "bygga om" dagvårdsavdelningen till en avdelning för dygnetruntvård. Nu har covidavdelningen varit igång i 14 dagar. Flera patienter har skrivits ut och fått gå hem. En del har flyttats till andra avdelningar då prover visat att de inte var coronasmittade. Några har avlidit. Det har varit äldre personer med underliggande sjukdomar, säger Mariam Nordstrand.

Vårdpersonalen är ofta inne i en sal flera timmar i sträck. Det ger möjlighet att snabbt upptäcka om patienterna blir sämre och inger lugn och trygghet, säger Mariam Nordstrand. Dessutom sparar man på skyddsutrustningen.

– Man blir törstig och trött och det blir varmt i skyddsutrustningen och under visiret. Man kan varken kissa eller dricka och aldrig har det väl kliat så mycket i ögat som när man satt på sig skyddskläderna, säger undersköterskorna Sussi och Ingela.

De skrattar. Säger att de skojar och har roligt på jobbet. Kavlar upp ärmarna. Det har snabbt blivit bra sammanhållning i den nya arbetsgruppen.  "Vi ska igenom den här skiten tillsammans", säger Ingela. 

1r0x5m0r
Det behövs rena lakan på salen. Christel Andersson som är utanför hämta och lämnar det som behövs i dörren.
wl6ydo9j wjo2zm8l
"Vi har världens bästa personal", säger Mariam Nordstrand och Christel Andersson.
8j89g74r
Sussi Nilsson och Ingela Lindvall, nya arbetskamrater på den nya covidavdelningen på Nyköpings lasarett. "Det är bara att bita ihop. Vi ska igenom det här tillsammans", säger de.
1jddw5xj
Mariam Nordstrand och kollegan Christel Andersson har jobbat hårt för att omvandla dagvårdsavdelningen till en dygnetruntavdelning för covidpatienter.
4lq0768j
Covidkorridoren. Innanför dörrarna vårdas konstaterat covidsmittade patienter. De flesta har även andra sjukdomar.
8rxv2gvl
Mariam Nordstrand och Christel Andersson har byggt upp covidavdelningen som nu har varit igång i 14 dagar.
1jddzy0j
Det behövs rena lakan på salen. Christel Andersson som är utanför hämta och lämnar det som behövs i dörren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!