Hela världens mat – i Tystberga

Rysk rödbetssoppa, ungersk herdemat och karelska piroger – när Tystberga hembygdsförening bjöd in till en internationell lördagslunch dukades smakupplevelser upp från hela världen.

NYKÖPING2015-03-14 21:57

Det var en symfoni av dofter som mötte ortsborna i Tystberga när hembygdsföreningen under lördagen öppnade dörren för sitt projekt "Mat från världens alla hörn". Det internationella buffébordet bjöd på traditionella rätter från en rad olika länder, däribland Tyskland, Ungern, Ryssland, Italien, Grekland samt landområdet Karelen.

– Vi satt här i höstas och hade styrelsemöte och började prata om integration. Vi kom in lite på hur det gick i riksdagsvalet och kände att vi ville lyfta frågan, säger Annika Svensson, styrelseledamot i hembygdsföreningen, om upptakten till projektet.

En affisch sattes upp i Tystberga och strax började intresseanmälningar komma in från ortsbor med utländsk bakgrund, som ville vara med och laga mat. Ett visst manfall råkade man dock ut för precis i sista stund.

– Vi skulle ha haft maträtter från Indien, Etiopien och Tanzania här också, men några har tyvärr blivit sjuka eller fått förhinder.

Förhoppningen är att man ska kunna genomföra projektet fler gånger, förklarar Annika, som ändå är nöjd med att så många kom till hembygdsgården. Totalt var det 45-50 personer som ville prova på andra matkulturer.

En av de som lagade maten var Imre Botos. Han är av ungerskt ursprung och bjöd bland annat på székelgulyás, surkålsgulasch, och herdematen körözött, en slags röra med keso och kryddor som man har på bröd.

– Jag tycker det här är ett mycket bra och fint initiativ. Man ser ju att det drar till sig folk både från orten och utsocknes, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om