Det finns i dag närmare 400 som har hemsjukvård i Nyköpings kommun. Hemsjukvården övertogs helt av kommunerna 2010 efter att tidigare haft två ansvariga, kommunerna och landstinget.
Hemsjukvård är som det låter sjukvård i hemmet till patienter som av någon anledning inte kan ta sig till en vårdcentral och som behöver hjälp med till exempel läkemedel, sårvård eller provtagning.
Hemsjukvården har tidigare varit gratis.
Men från september ska hemsjukvården kosta som vid ett besök på vårdcentralen, 150 kronor.
Jacob Sandgren säger att de fått indikationer från sjuksköterskorna att allt fler får hemsjukvård som egentligen borde vara vårdcentralernas och landstingets patienter.
– Vi ser ett problem med att det varit gratis, säger Jacob Sandgren.
Det är inte frågan om att nämnden behöver pengar, förklarar han.
– Nej, sjuksköterskorna säger att det är ett överutnyttjande av våra tjänster. Att vi vill ta betalt är inget vi bara hittar på, säger Jacob Sandgren.
Han är medveten om att det kan bli en utgallring av patienter och framför allt av de patienter som inte har hemtjänst. Men de patienterna ska då ligga på vårdcentralernas ansvar.
– Men det kommer att ingå i hemtjänstens maxtaxa, säger han.
Margareta Svensson, ordförande i Nyköpings demensförening, har inga större invändningar mot att kommunen ska börja ta betalt.
– Det är okej så länge det ingår i hemtjänstens maxtaxa,annars kan det braka i väg och kosta hur mycket som helst, säger hon.
Vård- och omsorgsnämndens politiker var eniga om att ta betalt för hemsjukvård.
Andra kommuner i landet har också infört en taxa för hemsjukvård bland annat Eskilstuna.