Hemtjänsten lättar upp när ensamheten är som värst

Helgerna är svårast. Ensamheten blir påtaglig då. Det säger Erik Lundin vars enda sällskap under jul- och nyårshelgen är hemtjänsten.

Birgit vill att hemtjänstpersonalen ska känna sig som hemma och kunna koppla av när de besöker henne.

Birgit vill att hemtjänstpersonalen ska känna sig som hemma och kunna koppla av när de besöker henne.

Foto: Fotograf saknas!

Nyköping2017-12-29 06:00

– Hemtjänsten är min livlina. Jag litar på dem till hundra procent. De tar inget, förstör inget, de bara hjälper mig.

På julafton fick Erik Lundin, 92, hjälp att gå till Mariebergsgården där det serverades julbord.

– Det var bra. Vi kom bland de första och gick bland de sista. Alla helger är svåra, men julhelgen började bra för mig, säger han.

I regel är storhelgerna svårast.

– Ensamheten slår en då.

En dag, ibland två, på sommaren åker han till Lidingö och besöker hustruns grav. Kvar i livet har han två brorsbarn. En av dem skickade ett julkort, i övrigt har de ingen kontakt.

– Jag är helt solokvist kan man säga.

Men hemtjänsten besöker honom varje dag. Moulouck Baniarani brukar hjälpa till att laga mat. Ibland får Erik Lundin hjälp att gå ut. Det viktiga för honom när han väljer utförare av hemtjänst är personalen.

– Det är personerna som avgör. Om de är rötägg så fungerar det inte.

Och personkemin är bra även inom Brandkärrsgruppen, säger Moulock Baniarani. I gruppen, som sticker ut som det effektiva undantaget i den annars så förlusttyngda kommunala hemtjänsten, är stämningen god. Kanske bidrar stämningen till effektiviteten i gruppen.

– Absolut, utan tvekan, säger Peter Laine, planerare i Brandkärrsgruppen.

Tillsammans med kollegan Maria Ivanov planerar han in vem som ska gå till vilken kund varje dag.

– Det är glatt och trevligt och man ställer upp för varandra. De som är ute och jobbar är otroligt flexibla och det är en fördel i det här jobbet, säger Maria Ivanov.

Även om personalen inte berättar för kunderna om de mår dåligt så skulle det märkas, säger hon.

– Kunderna känner oss så väl. De märker när något inte är bra.

Flera år av dålig ekonomi

Hemtjänsten är Nyköpings kommuns ekonomiska sorgebarn. För nionde året i rad går den med förlust och i år ser den ut att gå med 26 miljoner kronor back jämfört med budget. Därmed är det den största minusposten och den enskilt största anledningen till Nyköpings kommuns försämrade resultat.

Jag är helt solokvist kan man säga

Erik Lundin, 92

För hemtjänsten är det en dålig trend som har visat sig svår att bryta. Det handlar inte om att ersättningen till hemtjänsten är för låg. De privata utförarna klarar sig på samma peng som de kommunala får.

Det här har lett till att de privata utförarna har riktat kritik mot kommunen då den kommunala hemtjänsten i praktiken får mer pengar, eftersom den inte tvingas bekosta sitt eget underskott.

– Jag tycker det ska vara schyssta villkor. Det är inte rimligt att kommunen tillåter verksamheten i egen regi att gå med förlust varje år, sade Cecilia Ingre, vd på det privata hemtjänstföretaget Invita, till SN tidigare i år.

Den kommunala hemtjänsten jobbar med problemen. Brandkärrsgruppen lyfts fram som ett föredöme. Den är effektiv och övriga grupper bör se på hur man jobbar i Brandkärr.

– Produktiviteten är inte tillräckligt hög inom alla hemtjänstområden som vi har i egen regi, säger Stefan Heinebäck, chef för division social omsorg.

– Det handlar om att planera tiden bra och se till att medarbetarna inte ska springa så fort, utan att man ger förutsättningar för att kunna vara hos kunden den tiden som är beviljad.

De hjälper mig varje dag, de är så gulliga

Birgit

En del av lösningen är den nyinrättade larmpatrullen. Dagtid kan den åka på larm så att övriga medarbetare slipper avbryta sina planerade besök.

– Det är viktigt hur vi planerar dagarna. Brandkärr går ihop sig, men det kan vara svårare på landsbygden. Det finns många orsaker som kan ligga bakom.

Många medarbetare gör ett bra jobb, tillägger han.

– Många gör ett fantastiskt arbete, sedan ska vi jobba för att få en ökad produktivitet.

I hemtjänsten i Brandkärr minns inte Moulouck Baniarani att hon har varit sjukskriven någon gång. Hon tror att den goda stämningen bidrar till färre sjukskrivningar, säger hon och öppnar dörren till nästa hembesök några hus bort: "Hallå Birgit! "

Birgit, som inte vill ha sitt efternamn i tidningen, bekräftar att personkemin är viktig.

– De hjälper mig varje dag, de är så gulliga.

Men ibland ser hon att hemtjänstpersonalen jobbar hårt.

– Jag ser mer än de tror. Jag ser när de är trötta, då är det dags att visa lite omsorg tillbaka. Här vill jag att de ska få känna sig som hemma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om