Höjd miljötaxa i Nyköping retar upp lantbrukare

Avgifterna för miljötillsyn i Nyköping föreslås höjas och både oppositionen och LRF är kritiska – Det är inte rimligt, säger lantbrukaren Kjell Johansson på Sjukälla gård. I kväll tas frågan upp i kommunfullmäktige.

NYKÖPING2016-11-08 10:00

Avgifterna för kommunens miljö- och livsmedelstillsyn ska höjas, enligt ett förslag som ska klubbas på kommunfullmäktiges sammanträde i kväll. Taxan för miljötillsyn har inte höjts på tre år och ska nu höjas från 900 kronor i timmen till 1 100 kronor. Den för livsmedelstillsyn höjs från 900 kronor till 1 300 kronor.

– Vi subventionerar miljökontorets verksamhet. Det är inte rimligt, säger Kjell Johansson på Sjukälla gård i Jönåker.

Han och LRF Nyköping är kritiska till de föreslagna höjningarna, och det är även allianspartierna och SD.

När kommunstyrelsen fattade beslut om höjningarna i oktober reserverade sig allianspartierna skriftligt och konstaterade att höjningarna är för höga. Dessutom anser de att det är otydligt exakt vad som ingår i tillsynsavgifterna.

Kjell Johansson håller med. Varje år betalar han en avgift, men han får bara besök av miljöinspektörerna vart annat år. Hellre skulle han se att den så kallade Rättviksmodellen infördes, en modell där varje besök debiteras. Dessutom tycker han att det tillkommer extraavgifter med jämna mellanrum. Exempelvis har kommunen krävt att lantbrukarna ska ta markprover, något som de inte har rätt att kräva, enligt Kjell Johansson.

– Det kommer avgift på avgift på avgift, säger han.

Att höjningen på 200 kronor per tillsynstimme inte är så mycket pengar i förhållande till gårdens omsättning spelar ingen roll, anser Kjell Johansson. Det är principen det handlar om, och att bli bemött med respekt.

– Inspektörerna kommer nästan alltid ut två åt gången. Det gör att vi hamnar i underläge och dessutom blir det dyrare.

För restauranger och andra kök som har livsmedelstillsyn föreslås en dubbelt så stor höjning av timavgiften. Men Daniel Nilefrii, som har drivit Tovastugan och även driver Gula ankans catering, tycker inte att avgifterna är för höga. Kanske är det annorlunda för den som driver restaurang och för lantbrukarna säger han.

– Jag kan inte säga att det är några stora pengar. Om man har många brister och det blir återbesök kan det kosta lite, men då har man ju själv gjort något fel. Om man sköter sig har man bara årsavgiften. Jag betalar gärna utan att få besök av inspektörerna. Om jag inte sköter mig kommer jag inte få så många gäster heller, så det ligger i mitt intresse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om