Hon tog över anrik tygaffär i Nyköping

­– Det finns så mycket historia här, säger Amel Al-bokhnefes. När den legendariska tygbutiken OD:s slog igen tog hon över. Ny syr hon kläder och säljer tyger nästan all vaken tid.

En röd ullkappa ärt snart färdig för leverans.

En röd ullkappa ärt snart färdig för leverans.

Foto: Ann-Katrin Drevfjäll

NYKÖPING2019-04-28 11:46

– Det blev bingo för mig. Nu har jag både mina gamla kunder och OD:s kunder, säger hon.

Amel är sömmerska och designer och har drivit syateljé i Nyköping i flera år. Den senaste tiden har hon haft sin ateljé på Västra Kvarngatan, bara några steg från OD:s tyger. Det var inget svårt val att ta över då ägaren lade ner verksamheten. Men det blir snärjigt att sälja tyger och knappar och samtidigt ta emot kläder för lagning och sy upp brudklänningar och vinterkappor.

­­– Jag börjar jobba klockan 8 innan butiken öppnar. Då gör jag lagningar och ändringar av kläder. På helgerna åker jag till Stockholm och tittar på tyger och skaffar inspiration, handlar och syr upp beställningar. Det går, men jag hoppas kunna ha en anställd så småningom, säger hon.

I butiken finns tyger av alla slag. Det är skira spetsar och grova möbeltyg. Siden och sammet, bomull och tyll, mönstrat och enfärgat.

­­– När jag tog över var det inte så mycket tyger och sybehör kvar men jag pratade med samma leverantörer som den tidigare ägaren använt sig av och fyllde på lagret.

I butiken finns provdockor med Amels egendesignade klänningar. Hon har många stamkunder som kommer in för att välja tyg och få en kappa eller en dräkt uppsydd eller tar med plagg som kanske behöver sys in, lagas eller släppas ut i efter några extra kilon. Plaggen som får ny omsorg har oftast hängt med i många år.

­– Gamla plagg av god kvalitet ska man inte kasta, säger Amel.

En del av sin tid lägger hon därför på att hjälpa och förklara för kunder hur de själva kan laga eller sy om sina kvalitetskläder. Hon ser också en trend bland unga som gärna köper vintage, begagnade kläder som utan vidare kan gå flera varv till. Hållbart, billigt och klimatsmart.

­– Och om man beställer en klänning av en sömmerska kan man ha den kvar i 20-30 år, skrattar Amel. Den tål både ändringar och lagningar.

Konkurrensen från nätet har tagit musten ur många affärsidkare. Amel verkar inte särskilt besvärad av näthandeln. Människor vill komma in och känna och titta och uppskattar att ta kunna med sig tyger och tråd direkt hem istället för att beställa, betala frakt och vänta på leverans.

Vad är roligast att sy?

Brudklänningar. Jag tycker om när de är enkla och stilrena, utan så mycket glitter. Det tar mig tre dagar att sy en brudklänning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om