Hon vill förändra barnsjukvården med nytt koncept

Möjligheterna att i framtiden öppna barnkliniken och barnakuten i Nyköping nattetid är ytterst små. Det menar barnklinikens verksamhetschef Diana Bornstein Welff. Hon vill i stället utveckla ett nytt koncept med barnsjukvård i hemmet.

Barnmotagingen4.jpg

Barnmotagingen4.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Nyköping2015-07-21 06:31

Diana Bornstein Welff tar emot på sitt kontor intill barnkliniken på Nyköpings lasarett. Kliniken är länsövergripande och har sitt huvudsäte på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Men minst en dag i veckan viker hon åt Nyköpings lasarett. Och hon försöker dessutom som barnläkare kontinuerligt arbeta praktiskt och undersöka barn.

I hela Sörmland finns närmare 60 000 barn (0-18 år), hälften i norra länsdelen och cirka 18 000 i Nyköpingsregionen. Med bland annat det som underlag har Diana Bornstein Welff att skapa den bästa barnsjukvården som går.

Stängningen av delar av barnkliniken i Nyköping för tio år sedan gjordes utifrån kvalitets- och patientskäl. Bristen på kompetent personal var stor.

Och så är det fortfarande.

Diana Bornstein Welff menar att det inte bara är svårt att rekrytera personal utan man måste även se över vilka resurser som finns i nästa led. Om något går fel vilka resurser finns då på sjukhuset?

Mer resurser finns på Mälarsjukhuset.

Hon konstaterar också att 20 procent av alla patientbesök på barnkliniken i Eskilstuna kommer från Nyköpingsregionen, som har nästan 30 procent av länets barn.

– Det tyder på att dagvården på Nyköpings lasarett fungerar bra, säger hon.

Sedan primärvårdsjouren (vårdcentralernas kvällsöppet) stängde 2012 har antalet besök på barnkliniken på Nyköpings lasarett stadigt ökat. Med 30 procent, uppger Diana Bornstein Welff.

Samtidigt har antalet besök på akutmottagningen på lasarettet ökat med 5 000 sedan barnkliniken drog ned. En del beror på ändrade patientflöden, patienter söker i högre utsträckning i dag vård under kvällstid, enligt Raija Ringberger, vårdenhetschef på akuten.

Ökningarna av patienter ska också ses i ljuset av att Nyköpingsregionen har 6 000 invånare fler invånare, 2005-2015.

Trycket på sjukvården ökar.

Är barnsjukvården likvärdig över hela länet?

– Om jag vänder på frågan: om vi skulle "rigga" för dygnet runt vård i Nyköping så krävs ett visst antal patienter för att upprätthålla kompetensen och personal och det skulle kosta tio-femton miljoner. Är det bästa sättet att använda skattepengarna på? Jag är inte så säker på det, svarar Diana Bornstein Welff.

Hon tror i stället på en ny modell, som redan testas i västra länsdelen. Ett system med mobila team där en barnsjuksköterska ingår i hembesöken. Ungefär som avancerad sjukvård i hemmet, ASIH, där ett team gör hembesök hos patienter.

I stället för att öppna barnkliniken även nattetid vill Diana Bornstein Welff testa det även i Nyköpingsregionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om