SN har tidigare rapporterat om att Träffpunkten tvingas att stänga efter att kommunen har enats om ett avtal med Stadsmissionen om att öppna ett härbärge med dagverksamhet. På kommunens hemsida skriver man att det ska öppna under hösten. Men nu har man meddelat att det inte kommer att ske tills dess.
Enligt Träffpunktens ordförande Bengt Sandström och kassör Inger Willén har kommunen inte kommunicerat med dem.
– Vi fick en hint i våras av Stadsmissionen om att de skulle öppna i oktober och utan bidraget från kommunen var vi tvungna att säga upp all personal och alla avtal från och med 1 oktober, berättar Sandström.
När uppsägningarna redan var gjorda och lokalen uppsagda hörde Stadsmissionens direktor av sig och sa att de inte kommer hinna öppna till första oktober, enligt Willén.
– Men då var det redan kört för oss. Kommunen och Stadsmissionen har skött det här så fruktansvärt dåligt, säger Willén.
Träffpunktens Ordförande Sandström påpekar att Stadsmissionen inte har någon skyldighet att rapportera till Träffpunkten och han är tacksam för den dialog de fört.
Vilket datum Stadsmissionen öppnar är fortfarande oklart.
– Det får Stadsmissionen själva svara på. Tanken är i januari, de har en lokal på gång men behöver de bygga om kan det förstås dra ut på tiden, säger Socialnämndens ordförande på kommunen Marjo Gustafsson.
Stadsmissionens direktor Tomas Lindros säger samma sak.
– Vi hinner inte till oktober och vi har aldrig lovat det. Vi har en lokal på gång och hoppas att allt går i lås till första januari.
Han påpekar att det inte är lätt att hitta en lokal.
– Alla pratar om att hjälpa till men ingen vill bo bredvid lokalen om det blir problem. Vi för en dialog med Röda korset och Svenska kyrkan om de kan hjälpa fram till fram tills att vi kan öppna, säger Lindroos.
Risken med att Träffpunktens besökare inte skulle ha någonstans att ta vägen mellan nedläggningen av Träffpunkten och öppningen av Stadsmissionens verksamhet var ingenting man hade räknat med på kommunen.
– Jag hoppades på att Träffpunkten skulle ha öppet till sista december, eftersom de har fått pengar för det. Men de är en ideell organisation så vi kan inte tvinga dem. Att det blir ett glapp nu är väldigt synd, säger Gustafsson.
Så i bästa fall handlar det om 92 dygn under Sveriges kallaste månader som besökarna från Träffpunkten står utan dagverksamhet, mat och värme.
– De kan alltid vända sig till kommunen. Är man hemlös och inte får någon mat så går man till socialtjänsten, säger Gustafsson.
Finns det tillräckligt med resurser på socialtjänsten om det nu blir en ökning av besökare?– Det beror på hur många som kommer till oss, det måste vi räkna på, säger Gustafsson.
Gustafsson förklarar varför kommunen väljer att satsa 3,7 miljoner kronor per år på Stadsmissionens verksamhet istället på Träffpunkten som man betalt 500 000 kronor per år för.
– Stadsmissionen kunde erbjuda ett ställe där man både kunde ha dagverksamhet och härbärge. Vi är nöjda med Träffpunktens arbete men kommunen vill även kunna erbjuda tio sovplatser.
Träffpunktens ordförande Bengt Sandström och kassör Inger Willén är mycket kritiska och ledsna över att kommunen inte har valt att kommunicera med dem.
– Det hade kunnat sköts mycket bättre. Tyvärr är det så att det inte är Urban Granström eller jag som far illa av det här glappet som blir på flera månader, utan det är våra gäster på Träffpunkten, säger Sandström.