Iskyla – nu eldas nästan 1 000 ton flis per dygn

Lastbilarna går i skytteltrafik till Idbäcken när temperaturen kryper neråt. Här blir Billy-bokhyllor och annat bråte till el och värme.

Johan Lindgren, anläggningschef för Vattenfall värme i Nyköping.

Johan Lindgren, anläggningschef för Vattenfall värme i Nyköping.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2021-02-09 07:32

– Alla är på tårna och vi skyfflar in mer träflis än vad vi normalt gör. Just nu kör vi in 20-25 lastbilar per dygn, säger Johan Lindgren, anläggningschef för Vattenfall värme i Nyköping. 

undefined
Johan Lindgren, anläggningschef för Vattenfall värme i Nyköping.

Kraftvärmeverket, Idbäcksverket, i Nyköping förser närmare 95 procent av Nyköpings tätort med fjärrvärme och el och har den senaste tiden, när termometern konstant visat minusgrader, fått arbeta hårt för att hålla medborgarna varma.

Men värmeverket har fortfarande inte nått sin maxkapacitet. 

– Inte riktigt. Vi har mer kapacitet, både gott om bränsle och gott om kapacitet. Vi känner oss trygga, fjärrvärme är en stabil och säker värmekälla, säger Johan Lindgren. 

Bakom kraftvärmeverket lagras mängder av träflis i stora högar, som ska förse ugnarna med material. Från de stora högarna förflyttas träflisen med hjälp av en hjullastare till pannorna. Där eldas de upp för att värma vatten som sedan leds ut till fjärrvärmekunderna. 

undefined
Kylan har tagit ett stadigt grepp om Nyköping. Kraftvärmeverket går för fullt.

– 850 ton flis totalt per dygn skyfflar vi in i pannorna just nu, säger Johan Lindgren.

I den rådande kylan krävs mer material eftersom hushållen behöver mer värme. 

– Det följer utomhustemperaturen, ju kallare det är utomhus desto varmare vatten skickar vi ut, säger Johan Lindgren. 

De använder sig av två olika typer av träflis. Skogsflis, vilket är träflis från skogsbruk, och returflis. 

– Returflis är flisade lastpallar, Billy-bokhyllor och allt som man slänger i trä på återvinningscentralen. Det är en form av energiåtervinning. Billy-bokhyllan blir el och värme lokalt i Nyköping, berättar Johan Lindgren. 

undefined
Flis fylls på till ugnarna.

Idbäcksverket köper sitt material från Sverige, Norge och norra Europa. Två av deras leverantörer är Björshults återvinningscentral och Stena Recycling som samlar upp returmaterial lokalt. Om annat material har hamnat i träåtervinningen sorteras detta ut innan förbränningen, men det är ändå viktigt att återvinningen görs korrekt på återvinningscentralerna menar Johan Lindgren. När detta material sedan eldas kan man se rök från kraftvärmeverkets skorsten.   

– Det är i huvudsak vattenånga, sedan är det bland annat biogen koldioxid från att vi eldar flis. Vi har absolut all reningsutrustning som krävs för att elda det här bränslet med marginal och mäter utsläpp kontinuerligt, säger Johan Lindgren.        

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!