– Jag måste göra det här, det är min plikt. Annars kan jag inte klaga efteråt om det inte blir som jag vill. I en demokrati måste man säga vad man tycker, säger Nyköpingsbon Anna Gustafsson.
Det är en lugn – och något allvarlig stämning i Nyköpings stadshus. Då och då kommer det någon för att rösta och lotsas vidare av röstmottagarna.
– Det här känns kul! Jag har sett fram emot att rösta och det här är första gången som mitt röstkort faktiskt kommit hem till mig. Bara det känns lite högtidligt, fortsätter hon och glömmer, möjligen tyngd av allvaret, sitt körkort bakom röstskärmen.
Rune Svensson har ryckt in som röstmottagare och berättar att det – för just den här vallokalens del – ser ut att bli ett bättre valdeltagande än förra EU-valet.
– Vi har fått in mellan 5 000 och 6 000 förtidsröster och det är mer än vad det brukar vara. Sedan hade jag förväntat mig att fler skulle komma hit nu under valdagen, säger han.
Vad tror du om valdeltagandet?– Det är svårt att spekulera om, men jag tror att det kan påverka att det tagits upp så mycket i media. Att det är ett viktigt val och att folk bör försöka rösta – även om man tycker att det är svårt. Att det är en del som avstår för att de inte anser att det är så viktigt, men det är det.
Nyköpingsbon Karin Skogqvist är på väg in till stadshuset. Hon är inne på samma spår som Rune Svensson.
– Det här är viktigt för oss, vi som är med i EU. Att det blir rätt personer som kommer in i parlamentet. Jag hoppas att inte populister kommer in, säger hon och fortsätter in genom dörrarna med sitt röstkort i handen.
Numera har valhemligheten förbättrats något, genom en så enkel sak som en kartongbit. Tidigare har en del väljare känt sig uttittade då platsen där man hämtat valsedlar varit helt öppen. Nu finns en liten kartongskärm, så det är betydligt svårare att se vad folk plockar på sig. Men många väljer ändå att ta med sig en hel hög med valsedlar in bakom skärmarna för att sedan stoppa ner en av dem i kuvertet.
Det kan vara lätt att stirra sig blind på vad som händer i den svenska delen av valet – men samtidigt går förstås även resten av unionens befolkning till valurnorna. Drygt 400 miljoner européer är röstberättigade och det är 751 ledamöter som ska väljas till Europaparlamentet. När de första valundersökningarna trillat in pekar det bland annat på att tyska Angela Merkels parti CDU blir största parti, men att De Gröna ser ut att bli näst största parti.
Valdeltagandet i hela Europa såg också vid 16-tiden på valdagen ut att gå upp för första gången sedan 1979.