Jägarfamiljers blod undersöks

Bly är farligare än vad man har tidigare har trott och påverkar bland annat hjärnans utveckling hos barn. Viltfärs misstänks vara en stor källa och i ett försök att minimera blyintaget undersöks jägarfamiljers blod.

NYKÖPING2013-07-15 07:13

Bly är skadligt framför allt för barn eftersom ämnet påverkar hjärnans utveckling. Undersökningar har visat att den som får i sig ett halvt mikrogram bly om dagen har en blyhalt i blodet som sänker IQ-nivån ett steg. Och det är halter som är vanliga i befolkningen i dag, enligt Livsmedelsverket. Höga halter av bly kan också ge njursjukdom.

Förr har man trott att låga halter av bly inte är skadliga, men när Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) utvärderade ämnet för några år sedan visade det sig vara farligare än man tidigare hade trott.

- Nu ser man att man måste minska intaget av bly så mycket som möjligt. Det finns inga säkra gränser, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

En misstänkt stor källa till det bly vi har i kroppen är viltkött. Tester har visat att exempelvis älgfärs kan innehålla höga halter av bly. En anledning tros vara att inte tillräckligt mycket kött runt kulhålet har skurits bort och att blyfragment finns kvar i köttet.

- Om det är en betydande källa, vilket vi misstänker, så är det lätt att åtgärda. Man kan skära rent bättre och kanske byta till annan ammunition. Det är ett lättåtgärdat problem, säger Emma Halldin Ankarberg.

För att ta reda på hur mycket bly vi får i oss via viltkött ska familjer som äter mycket viltkött undersökas. Därför har Livsmedelsverket tillsammans med Jägareförbundet vänt sig till jägarfamiljer, som förmodas äta mycket viltkött, bland annat i Nyköping. Blodprov tas på både barn och vuxna i familjen och de intervjuas ingående om sina kostvanor och om de hanterar bly på andra sätt som också kan förklara eventuella höga halter i blodet.

Livsmedelsverket har redan gått ut med rekommendationer till allmänheten att inte äta älgfärs oftare än en dag i veckan. Och små barn och kvinnor som är eller planerar att bli gravida bör vara mycket återhållsamma med älgfärs. Emma Halldin Ankarberg påpekar dock att det inte är farligt att äta älgkött om man vet vilka delar på djuret det är man äter och de inte delar nära kulhålet.

Beroende av vad undersökningen, som väntas bli klar under första halvan av nästa år, visar, kan råden behöva skärpas eller revideras.

I SN måndag 15 juli:

Svårt att ersätta bly i kulor.

"Man tänker på vad man ger barnen"

Tre gånger så höga blyhalter i blodet på 1970-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om