Jakobs detektivarbete ledde till stöldgodset

Tjuvarna tog flera minnesföremål från torpet. Men efter ett ihärdigt detektivarbete på internet fick Jakob och hustrun tillbaka sina saker. – Det gäller att inte ge upp, säger Jakob själv.

NYKÖPING2015-01-29 22:35

Inbrottet i det röda torpet utanför Nyköping liknar i allt väsentligt de hundratals andra inbrott som drabbar fritidshusägare runt om i Sörmland varje år.

Tjuvarna tog sig in genom att bryta upp ett fönster och försvann med ett 30-tal föremål, bland annat fotogenlampor, filtar, lite möbler och faktiskt en billig svampkorg.

– Sakerna de tog är inte värda speciellt mycket pengar. Det märkliga är att de faktiskt missade vår lilla platt-TV, berättar Jakob.

Däremot hade flera av föremålen ett högt affektionsvärde. Ett par pinnstolar kom från en lotsstation i Umeå och hade tidigare tillhört en mästerlots i släkten.

– Det går inte att få tag på sådana stolar längre. För oss var de enormt värdefulla.

Men där upphör också likheterna med många andra inbrott. Jakob insåg att tjuvarna kunde försöka sälja stöldgodset på internet – och bestämde sig för att regelbundet scanna av olika sajter.

Inbrottet ägde rum i mitten på november förra året. Drygt en månad senare hade Jakob inte sett ett enda spår av sina saker.

Han var nära att ge upp när han plötsligt en dag fick se en annons där en av hans egna fotogenlampor var till salu.

– Pulsen gick upp rejält. När jag klickade vidare för att se andra annonser av samma säljare, upptäckte jag fler och fler saker som var våra. Nu har jag hittat dem, tänkte jag, berättar Jakob.

Efter det var det en enkel match för polisen. De begärde att auktionssajten skulle lämna ut namn och adress på säljarna och efter en husrannsakan kunde polisen lämna tillbaka i stort sett samtliga föremål.

Historien tar inte riktigt slut där.

När Jakob och hustrun upptäckte inbrottet hittade de en näsduk och en cigarrettfimp på tomten, som de la i en plastpåse och lämnade till polisen.

En DNA-analys gav träff mot personerna som annonserat ut sakerna på internet, så de är bundna till brottsplatsen.

Jakob tycker att polisen har skött sig utmärkt och har förståelse för att de inte kan sitta och scanna av internet på samma sätt som han själv kunde.

– Det tar tid och jag har inte några problem med att polisen prioriterar till exempel våldtäkter. Dessutom vet ju jag hur mina saker ser ut. Det är svårare för en polis att känna igen sakerna, säger han.

Fotnot: Eftersom polisutredningen fortfarande pågår vill Jakob inte framträda med sitt efternamn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om