– 50 kronor för en kopp kaffe är min absoluta smärtgräns, säger Nyköpingsbon Sebastian Fagerlind.
Kaffepriset gick upp elva procent i februari jämfört med januari. På ett år är uppgången 28 procent. Det visar SCB:s senaste Konsumentprisindex.
Kafégästen Sebastian Fagerlind har noterat tidningsrubrikerna. Han tycker att prisökningen försvinner i mängden eftersom allt har blivit så dyrt.
– Det är inte så mycket värre än allt annat, säger han.
Men det finns en gräns även för honom.
Till vardags studerar han till civilingenjör vid KTH i Stockholm och lever ett så kallat studentliv. Han köper billigare kaffebönor i butik för att få det hela att gå runt.
Varje dag blir det en kopp kaffe som har smuttar på under flera timmar. Just nu skriver han sin masteruppsats.
Lunchen blir medhavd, ofta äts den ute på någon parkbänk. Att käka på kafé är uteslutet.
Kaféägaren Cecilia Ekberg säger att kaffe håller på att bli en kostnad snarare än en intäkt. Drycken fungerar istället som ett sätt för serveringarna att locka kunder. Just nu tar hon 35 kronor för en kopp kaffe + fri påfyllning.
– Förhoppningsvis köper de något annat också.
Sebastian Fagerlind anser att kaffepriserna på Nyköpings kaféer är överkomliga. I alla fall om man jämför med Stockholm, där han kommer ifrån.
Han har pendlat mycket till huvudstaden och han har alltid varit noga med att få med sig hemkokt kaffe i termos på tåget. Blir det tal om att spontanköpa en kopp på en kedja så kan det smärta extra i plånboken.
– Studentrabatten gjorde det bättre men det är fortfarande så att 47 spänn för en kaffe tar emot, säger han.