I helgen uppmärksammas biltvättarna. Det är branschorganisationen Svenskt vatten och Sveriges kommuner som ligger bakom och syftet är att få fler att tvätta bilen på ett miljövänligt sätt.
– Det är inte alls bra att tvätta bilen på gatan. Tungmetaller, olja, bilschampo och rester av bildäck rinner åker ut i naturen. I en biltvätt blir vattnet renat, säger Alexandra Bäckström, kommunikatör vid tekniska divisionen i Nyköping.
– Det kan tyckas som en liten sak för en person men sammantaget är vi ganska många.
Av de 30 miljoner biltvättar som uppskattas göras varje år är det bara ungefär 10 miljoner som sker på en biltvätt. Resten, de som kallas fultvättar, görs på garageuppfarten eller gatan.
Gatutvättarna leder till att 5,5 ton tungmetaller, 5 000 ton avfettningsmedel och 2 000 ton olja rinner ut i naturen varje år, enligt Alexandra Bäckström. Det påverkar fiskar, skaldjur och vattenlevande organismer.
När de farliga ämnena rinner ut med dagvattnet hamnar en del direkt i marken eller vattendrag. På biltvättar finns oljeavskiljare och miljövänligare rengöringsmedel. Och för den som ändå väljer att inte åka till en biltvätt är det bättre att ställa bilen på grus eller gräs där vattnet filtreras när det åker ner i marken.
En del av dagvattnet går in till avloppsreningsverket. Men inte heller där går det att rena dagvattnet.
– Vi kan inte bryta ner oljerester och tungmetaller över huvud taget. Det hamnar antingen i slammet eller i Mellanfjärden, säger Therese Sandberg, driftchef på reningsverket på Brandholmen.