Kan tekniken rädda oss?

Det släpps fortfarande för mycket växthusgaser för att nå Paris-målet att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, eller ens 2 grader. Alternativet som allt fler hoppas på - även om det kallas naivt av andra - är att ny teknik ska lösa problemen.

NYKÖPING2016-12-10 10:58

– Jag tror att det blir nödvändigt på sikt, säger Cecilia Sundberg, lektor i industriell ekologi vid Kungliga tekniska högskolan (KTH).

När världens länder förra året kom överens att begränsa den globala uppvärmningen till max två grader och sikta på 1,5 grader så gjordes överenskommelsen utan några bindande löften om hur mycket varje land skulle minska sina utsläpp. Och i den takt som utsläppen fortsätter ser det så gott som omöjligt ut att nå någonstans i närheten av Paris-målet.

Fortsätter vi som i dag räknar forskarna i stället med att jorden är mellan 2,7 och 4.9 grader varmare i slutet av seklet jämfört med före industrialiseringen.

Därför räknar många experter med att teknik som suger ut koldioxid ur atmosfären kan bli nödvändig, även om det också riktas kritik mot den teknikoptimism som vissa tycker är naivt att förlita sig till. Kritikerna varnar för att tilltron till att tekniken ska lösa problemen kan göra att vi låter bli att göra det som är absolut nödvändigt, nämligen ställer om till ett fossilfritt samhälle och stryper utsläppen av växthusgaser snabbt.

Cecilia Sundberg på KTH jobbar med forskning om just pyrolystekniken som ska prövas på gården i Stigtomta.

– Det är lite överoptimistiskt att tro att det ska lösa problemen så att man inte behöver minska den fossila användningen, säger hon.

– Men om man ser till den mängd växthusgaser som fortfarande släpps ut i världen, ser det näst intill omöjligt ut att begränsa klimateffekterna tillräckligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om