Kläder i soppåsen dåligt för miljön

Bara en femtedel av alla textilier vi köper varje år återvinns och en mycket liten del går till materialåtervinning. På onsdagen hölls tre seminarier på Grand i Nyköping på temat textilåtervinning.

NYKÖPING2015-10-22 09:39

Vi köper 40 procent mer textilier i dag jämfört med för bara tio år sedan och behovet de allra mesta hamnar i soppåsen och går till förbränning. Behovet av att återvinna textilier är stort.

– Textilframställningen är miljöpåverkande. Det används mycket kemikalier och vattenförbrukningen är väldigt stor. Sen har man transporterna också, säger Malin Berglund, miljöingenjör vid tekniska divisionen i Nyköping.

Hon var en av tre talare på onsdagens seminarium på Grand, som arrangeras av Textilhistoriska gruppen i Nyköping i samband med utställningen Textil och miljö som pågår på NK-villan.

Till Grand kom även Anna Fråne från IVL Miljöcentrum och Gunnar Henriksson från KTH som berättade om aktuell forskning om återvinning av textilfibrer.

För det är fortfarande åtminstone fem år kvar tills vi kan återvinna textilier på liknande sätt som vi källsorterar glas, metall och kartong, enligt Naturvårdsverket. Det alternativ som finns i Nyköping i dag är att lämna kläder som fortfarande går att använda till butiker och organisationer som säljer i andra hand.

På eftermiddagen berättade Malin Berglund om hur kommunen jobbar för att minska mängden kläder som slängs i vanliga sopor. Senare i höst kontrolleras om målet att minska textilier i soporna med 10 procent sedan 2012 har uppnåtts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om