I mitten av juni delade Nyköpings kommun ut de första tillstånden för gårdsförsäljning. Bryggeri Stenstugan är ett av de lokala bryggerierna som nu får sälja alkohol direkt till sina kunder – och det firades med en öppningsceremoni i helgen.
– Det känns spännande. Senare blir det nog ett glas champagne, säger Kent Karlsson som driver Bryggeri Stenstugan i Jönåker.
Från första juni är det möjligt att söka tillstånd hos kommunen.
– Jag satt uppe på natten och sökte så fort det gick.
Tillståndet kostar pengar. Kent Karlsson är inte helt säker på vad notan landar på.
– Jag skulle tippa på mellan 10 och 15 tusen kronor. Det är ju mycket pengar för en så pass liten verksamhet.
Han har noterat att kostnaden skiljer sig mellan olika kommuner.
– Jag har sett att i vissa kommuner kostar det ingenting och i andra 25 tusen, säger han.
Kommer du att tjäna igen pengarna snabbt?
– Snabbt vet jag inte, jag tror att det kommer att vara många besökare i sommar, lite nyhetens behag. Och att det kommer att bli mer försäljning på Systembolaget, när folk fått se hantverket.
Bryggeriet tillverkar bland annat öl, gin och olika likörer, ett utbud som Kent Karlsson planerar att utöka nu när tillståndet trätt i kraft.
– Nu får man en annan möjlighet än när man har en offert från Systembolaget, att tillverka en viss mängd. Nu kan jag göra mindre "batcher" som folk kan köpa här. Jag har till exempel planterat vinrankor, men det tar några år innan det bli druvor.
För att få sälja alkohol måste man arrangera en 30 minuter lång avgiftsbelagd aktivitet och informera om alkoholens skadeverkningar.
– Vi kommer att ha rundvandring eller dryckesprovning, säger Kent Karlsson.
På plats vid öppningsceremonin var även Nyköpingspolitikerna Tommy Jonsson (M) och Anna Af Sillén (M).
– Jag är glad att man förkortat tiden för arrangemanget till 30 minuter, men jag hade velat se att man tar bort kravet på att informera om alkoholens skadeverkningar. Privata aktörer ska inte ha andra krav än Systembolaget, säger Anna af Sillén som tidigare kritiserat lagens utformning i SN.
De är båda för att legalisera gårdsförsäljning.
– I ett modernt Sverige är det rimligt att konkurrensutsätta försäljning av alkohol. Jag ser det här som ett steg på vägen, en frihetsreform, säger Anna af Sillén.
Finns det några baksidor med att luckra upp alkoholmonopolet?
– Nej, svarar Tommy Jonsson och fortsätter:
– Men det är en lång resa dit, jag hinner gå i pension innan det händer.
Varje kommun sätter en egen taxa för tillståndsprövningen. Han är osäker på vad ett tillstånd kan komma att kosta som mest i Nyköpings kommun.
– Alkoholärenden kräver omfattande utredningar, om det till exempel finns skatteskulder kan det kräva mer resurser, säger Tommy Jonsson (M).
Nyköping Brewing fick sitt tillstånd utfärdat samma dag.
– Vi fick betala sex eller sju tusen för tillståndet. Jag tror att det blev billigare då vi har ett befintligt serveringstillstånd, säger Jonas Kandefelt, vd för företaget.
Han har varit kritisk till kraven som ställs vid gårdsförsäljning, men bedömer att bryggeriet kommer att kunna göra det som krävs för att följa reglerna.
– Ja, annars hade vi inte sökt det.