I början av förra seklet byggdes Plurr av självaste C G Pettersson, Sveriges mest kända motorbåtskonstruktör. Det sägs att det var han som lärde svensken att gå till sjöss och upptäcka skärgården. De gamla träbåtarna är klassiker än i dag, men de kräver sin omvårdnad. Och det är ovanligt att hitta en Pettersonbåt i så gott skick som Plurr.
I dag står hon och vilar i ett skjul på varvet på Brandholmen i Nyköping. Hon har inte varit till sjöss på några år nu, men är fortfarande vattenduglig. Carl-Erik Arcini, som har putsat, skrapat och bytt ut delar på henne sedan 1945, fyller snart 90 och tycker att det räcker med båtliv. När ingen av barnen eller barnbarnen ville ta över Plurr fick frågan först till Nyköpings kommun. Det viktiga för Carl-Erik Arcini är inte att sälja henne för pengar utan att hon tas väl omhand.
– Jag ger bort båten. Jag vill att den ska komma i goda händer, säger han.
För det är en speciell båt, byggd redan 1905. Efter att ha tjänstgjort i Marinen under andra världskriget var hon till salu i Nyköping. Carl-Erik Arcini hade varit på sjön sedan han var elva år och lyckades övertala sin pappa att köpa båten för 2 900 kronor.
– Jag var ju förtjust så klart, berättar han.
Under åren har Plurr åkt mycket i Nyköpings skärgård.
Eva Berglund Thörnblom som är från Nyköping kommer ihåg Plurr från 1980-talet.
– Jag minns den här Plurr som låg i Nyköpings hamn. Den är i fantastiskt skick efter så många år. Jag har inte sett många Petterssonbåtar som är i det här skicket, det är få som är bevarade och vårdade som den här.
I dag arbetar hon som föremålsintendent på Sjöhistoriska museet i Stockholm, så hon vet vad hon pratar om. Det är också museet som får äran att ta över skötseln av Plurr. Nyköpings kommun tackade nej och i stället ska personal från Sjöhistoriska museet hämta båten nästa vecka. Carl-Erik Arcini är nöjd med att lämna båten i goda händer.
Och eftersom båten fortfarande är sjöduglig så ska en båtklubb på Långholmen i Stockholm förvalta den.
– Vi har inga möjligheter att ha båtar i sjön, vi har inte de resurserna. Och vi vill att den ska bevaras i sjön så länge det går. När det inte längre går tar vi in den i magasin, säger Eva Berglund Thörnblom.
– Få Petterssonbåtar är i det skick som Plurr är. Plurr har många år kvar i sjön än.