Kliniker kan slås ihop – oro bland patienter och personal

En ny föreslagen omorganisation inom Region Sörmland och vid Nyköpings lasarett väcker oro hos patienter och personal.

Helén Ulin är patient vid rehabiliteringsmedicinska kliniken. Utan den hjälp hon får där skulle hon inte klara sig, säger hon.

Helén Ulin är patient vid rehabiliteringsmedicinska kliniken. Utan den hjälp hon får där skulle hon inte klara sig, säger hon.

Foto: Privat

Nyköping2025-03-24 19:00

Nyheten i korthet

  • En föreslagen omorganisation inom Region Sörmland och vid Nyköpings lasarett, som innebär att rehabiliteringsmedicinska kliniken och paramedicin slås ihop, väcker oro bland patienter och personal.
  • Personalen vid rehabiliteringsmedicinska kliniken uttrycker farhågor om att deras specialistkunskaper kommer att drunkna i den större kliniken och att rehabiliteringen kommer att nedmonteras.
  • Trots motstånd från personal och fackförbund tror regionrådet Lars Lundqvist (KD) att sammanslagningen kommer att innebära vinster för patienterna.

– De är mina räddare, så är det.

Det säger Helén Ulin, som är patient vid rehabiliteringsmedicinska kliniken vid Nyköpings lasarett.

Hon har ME/CFS, en sjukdom som bland annat gör att hon har smärtor och blir utmattad. Från ett aktivt liv med träning och fritidsaktiviteter har hon gått till en tillvaro där hon precis orkar med sitt arbete.

– Man överlever, om jag säger så. Mitt liv består av att jobba och vila, säger hon.

Men utan den hjälp hon får vid rehabiliteringsmedicinska kliniken i Nyköping skulle hon inte orka med sitt arbete.

– Då kommer jag bli sängliggande.

undefined
Helén Ulin är patient vid rehabiliteringsmedicinska kliniken. Utan den hjälp hon får där skulle hon inte klara sig, säger hon.

Nu finns ett förslag om att slå ihop den rehabiliteringsmedicinska kliniken med paramedicin i regionen.

Inom paramedicin jobbar bland annat arbets- och fysioterapeuter. De arbetar också med rehabilitering, men den rehabiliteringsmedicinska kliniken har ett mer specialiserat uppdrag. Den är uppdelad i en smärtmottagning och en neurorehabmottagning. Tidigare fanns även rehabavdelningen i Eskilstuna, men den har lagts ner.

Det Helén Ulin är oroad för är att den specialiserade vård hon får i dag inte kommer att fungera lika bra i framtiden.

Och hon delar den oron med personalen vid rehabiliteringsmedicinska kliniken.

I ett brev från personalen till regionens politiker konstateras att en majoritet av personalen är emot en sammanslagning, och varnas för allvarliga risker. Brevet är underskrivet av enhetschefen Martha Gustavsson, men är från klinikens medarbetare som helhet, enligt henne.

undefined
Två kliniker ska slås ihop till en stor, enligt ett förslag som behandlas av regionstyrelsen på tisdag.

Enligt Martha Gustavsson är farhågan är att den specialiserade rehabiliteringen ska missgynnas av sammanslagningen och att deras specialistkunskaper ska drunkna i den mycket större nya kliniken.

– Vi tänker att Sörmland inte satsar på rehab, att det här är ett tecken på att man nedmonterar rehabiliteringen, säger hon.

En risk som lyfts fram är att den specialiserade personalen ska få täcka upp för andra behov på sjukhuset, och inte kunna fokusera lika mycket på de patienter man har i dag.

Dessutom ifrågasätts de ekonomiska vinster, som sammanslagningen förväntas leda till. Enligt det underlag som politikerna i regionstyrelsen ska ta beslut på, ska en chefstjänst sparas in. Men Martha Gustavsson och hennes medarbetare tror att det snarare kommer att bli dyrare, och behöva skapas en ny chefstjänst.

undefined
Marie Engman, Läkarföreningen.

Enligt Marie Engman, ordförande i läkarföreningen i Sörmland, är samtliga berörda fackförbund emot sammanslagningen.

Även från den politiska oppositionen finns stor skepsis. Monica Johansson (S), regionråd i opposition, säger att hon utifrån den information hon fått inte ser några vinster.

– Jag fattar inte riktigt varför man ska göra sammanslagningen, säger hon.

undefined
Monica Johansson (S), regionråd i opposition.

Liksom personalen ser hon risker för patienterna och ifrågasätter om det finns några ekonomiska fördelar med förslaget. När regionstyrelsen, som sammanträder på tisdag, ska ta beslut i frågan, kommer hon troligen att kräva att frågan återremitteras, det vill säga utreds ytterligare.

– Jag har massor av frågor, jag är otroligt tveksam. Jag som politiker kräver ordentliga underlag för att kunna fatta så bra beslut som det bara går, säger hon.

undefined
Lars Lundqvist (KD), regionråd med särskilt ansvar för hälso- och sjukvård.

Lars Lundqvist (KD), regionråd med särskilt ansvar för hälso- och sjukvård, säger att han tror att en sammanslagning kommer att innebära vinster för patienterna.

– Vi tror på det här förslaget. Det här handlar om näraliggande verksamheter. Från sörmlänningarnas och patienternas perspektiv är det en stor vinst om de kan samordna sina resurser, säger han.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!