Kock lagar mat i Ica Oppeby – nästa steg är matservering

Snart kan Ica Oppebys kunder köpa matlådor som har tillagats i butiken. En kock har anställts och just nu byggs ett kök för närmare en miljon kronor. – Det här ligger i tiden, säger Conny Holmström, Ica-handlare.

Conny Steisjö är kock på Ica Oppeby. Snart ska han börja tillaga matlådor som ska säljas i butiken.

Conny Steisjö är kock på Ica Oppeby. Snart ska han börja tillaga matlådor som ska säljas i butiken.

Foto: Fotograf saknas!

Nyköping2018-11-10 10:36

Redan om ett par veckor ska försäljningen av matlådorna vara i gång, och då kommer kunderna att kunna gå hem med en måltid som tillagats av Ica-butikens egen kock.

Innehållet i matlådorna bestäms av vad kunderna kommer att efterfråga, berättar Conny Steisjö, kock med 30 års erfarenhet från restaurangbranschen.

– Basutbudet kommer bestå av husmanskost, som till exempel raggmunk och pannbiff. Utöver det prövar vi oss fram. Jag hoppas och tror att kunderna kommer med egna önskemål, säger han.

I dag upplever allt fler människor att de inte har tid att laga egen mat, och därför köper de i allt större utsträckning de färdiga matlådor som säljs i butikerna – matlådor som ofta har tillverkats i stora industrikök.

Många föredrar nog att köpa matlådor som tillverkats lokalt av en kock som kan lägga ner större kärlek på tillagningen, tror Conny Holmström, Ica-handlare.

– Och vi har full kontroll över vad matlådorna innehåller, säger han.

Förutom att matlådorna fyller ett behov hos dagens stressade människa, är de också ett steg mot ett mer hållbart samhälle, menar Conny Holmström. Det egna köket ger nämligen butiken möjlighet att minska matsvinnet.

– Kunder väljer bort en paprika som är lite kantstött men i övrigt är jättefin. Den kan vi använda i matlagningen. Det är inte hållbart att vi slänger så mycket mat som vi gör i dag.

– Dessutom kommer vi att börja köpa in mer lokalt producerade råvaror, för att till exempel tillverka egen marmelad och egna sylter.

Köket och kocken kommer också ge Ica Oppebys cateringverksamhet ett rejält uppsving. Förutom smörgåstårtor och kallskuret kommer det nu att även att finnas lagad mat att köpa hem till festen.

Om ytterligare några veckor är det dessutom dags för steg två – kunderna ska ha möjlighet att sitta i förbutiken och äta mat som tillagats i köket.

– Kunden kanske beställer en hamburgare av mig och tar sedan med den till sitt bord, berättar kocken Conny Steisjö.

Ica Oppeby är den första butiken i Nyköping som satsar på matlagning i butik. Däremot finns konceptet på flera andra platser i landet och i Stockholm är det ganska vanligt.

Det mest kända exemplet är Liljeholmens Ica-butik, där kunderna till och med har möjlighet att köpa ett glas vin till maten.

– Butiken blir nästan något av en kvarterskrog, där människor träffas och umgås, säger Conny Steisjö.

När börjar ni servera vin på Ica Oppeby?

– Haha...det återstår att se. Vi har inte planerat det steget, men det är inte omöjligt att det kommer att vara möjligt om en inte allt för avlägsen framtid, säger Conny Holmström.

Ica Oppeby

Omsätter 120 miljoner kronor per år och har ett 60-tal anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!