Kommunen drar in miljoner – på att återställa våtmarker

Våtmarker har varit en het debatt under senaste åren. Nu åtgärdas tidigare misstag, och här ska bli sank-mark.

Här återställs våtmarken

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2024-09-06 04:45

Nyköpings kommun håller just nu på att återskapa våtmark i Janstorpsskogens naturreservat. Vad som tidigare har sett ut som en tät skog ska därmed öppnas upp till en grön myr där vattenspeglar kan komma att pryda marken periodvis under året. 

– Det kommer bli allt ifrån de minsta arterna, som svampar och insekter – till klövvilt, som trivs när vattnet kommer tillbaka till skogen, säger David Lundevall, markförvaltare vid Nyköpings kommun. 

undefined
Innan skogen planterades låg marken under vatten, och små öar kunde dyka upp lite här och där beroende på säsong.
undefined
Kommunen räknar med att stigar i naturreservatet kan komma att behöva läggas om och anpassas när vattennivån blir för hög.

Janstorpmossen ligger nära parkeringen vid Gyllennacka och har sedan början på 1900-talet nyttjats för skogsbruk. I samband med detta har området dikats ur vilket har lett till att vatten försvinner och torven bryts ned, något som i sin tur leder till ökade utsläpp av växthusgaser. 

Genom att plugga igen det grävda diket ska våtmarkerna återställas, och på så sätt gynna den biologiska mångfalden. Avverkningen av det stora antalet träd i skogen resulterar dessutom i att kommunen drar in pengar – tre miljoner kronor.

– Vi tjänar stora pengar på allt virke, det är inget att sticka under stolen med. Men huvudsyftet är att skapa en mer ekologiskt fungerande miljö i naturreservatet, säger kommunekolog Stefan Andersson. 

undefined
Markförvaltaren David Lundevall och ekologen Stefan Andersson såg till att informera boenden i närheten om åtgärden i tid, genom skyltning. "Vi vet att folk inte gillar förändringar", säger ekologen.

Med det sagt går det inte att återställa våtmarkerna till vad de en gång var. Även om träd huggs ned kommer stubbar kvarstå och suga åt sig vatten. 

Enligt kommunen är åtgärden inte en följd av de flera uppmärksammade demonstrationer som pågått för att återställa våtmarker under senaste åren. De menar att åtgärden varit planlagd sedan länge.

Våtmarker

Minst en femtedel av jordens våtmarker har försvunnit, visar en studie från Stockholms universitet. Sverige och Finland sticker ut genom stora förluster av torvmarker, som omvandlats till jord- eller skogsbruk.

Våtmarker, som bland annat bidrar till att minska växthuseffekten, är bland de mest hotade ekosystemen i världen. En studie från Stockholms universitet visar nu att stora mängder våtmarker har försvunnit under de senaste 300 åren.

I november 2023 nådde EU-ländernas och EU-parlamentets förhandlare en kompromiss om den omtalade restaureringen av våtmarker och grönområden. Man kom fram till att minst 20 procent av unionens land- och vattenyta ska restaureras till 2030, och samtliga berörda ekosystem ska återställas till år 2050.

Källa: Stockholms universitet och SVT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!