Efterlängtad badplats i Nyköping kan bli av – i mindre skala

Kallbadhuset i Stadsfjärden är en utdragen historia. Nu gör kommunens krisande ekonomi att man backar. I stället kan en än så länge hemlig aktör kliva in.

Här är ett förslag på ett kallbadhus från Luleå kommun. I Nyköping var planerna något liknande för ett år sedan, men nu har kommunen ändrat riktning i ärendet.

Här är ett förslag på ett kallbadhus från Luleå kommun. I Nyköping var planerna något liknande för ett år sedan, men nu har kommunen ändrat riktning i ärendet.

Foto: Skanska

Nyköping2024-07-02 17:43

Turerna har varit många och långa kring ett eventuellt kallbadhus i hamnen, något som enligt kommunens vision "stärker Nyköpings identitet kring vatten och kan bli en stark identitetsbärare för Nyköping".

Förra året kom en extern utredning beställd av kommunen, som hade beräknat att bygget skulle kosta mellan 17–22 miljoner kronor och skulle kunna vara klart till 2028. 

Vattnet var då tänkt att hämtas från Fruängskällan och placeras i en tilltänkt flytande konstruktion som skulle innefatta pool, trädäck och omklädningsrum.

I och med den dåliga ekonomiska situation kommunen nu befinner sig i – årets prognos pekar mot 76 miljoner minus – så har man nu tänkt om kring finansieringen av badet och hur stort det kan vara.

undefined
Kommunalråd Ahmad Eid (M) menar att kommunen inte kan lägga pengar på kallbadhus i krisande ekonomiska tider.

– Jag tycker inte kommunen i de här tiderna ska lägga pengarna på ett kallbadhus. Däremot finns det näringsliv och företag som jobbar med kallbadhus som har presenterat förslag för kommunen, säger kommunalrådet Ahmad Eid (M).

Han berättar att "några företag" har presenterat ett upplägg som innebär att kommunen bara behöver möjliggöra en plats, där företagen sedan kan stå för investeringen.

Sofia Rydingsvärd är chef för näringslivsenheten i Nyköping och menar att ett fullskaligt kallbadhus inte är på tapeten. 

undefined
"Vi tycker att det låter intressant för att de skulle möjliggöra åtkomsten till ån och att nyttja vattnet" säger Sofia Rydingsvärd, näringslivschef i Nyköpings kommun.

– Det finns entreprenörer som har förslag på hur man skulle kunna göra flytande moduler.

Förra årets planritning föreslog att den flytande konstruktionen skulle kunna vara cirka 300 kvadratmeter stor. Nu är det en mindre pool som är aktuell, enligt Sofia Rydingsvärd. Hur det ska finansieras och vad det resulterar i är inte klart. 

– Vi har inte kommit så långt än. De har pitchat en idé och vi har sagt att det låter intressant i ett första läge. 

Entreprenören har förslagit att man skulle kunna bygga på poolen med moduler. 

Kommunen har efter mötet tagit vattenprover och kollat på fler platser, utöver Stadsfjärden, där badet skulle kunna ligga – då någonstans längs med Nyköpingsåns inlopp.

– Det här är ett helt annat spår, förtydligar Sofia Rydingsvärd.

Några som har kämpat för ett centralt bad i Nyköping i många år är samverkansföreningen Nysam och dess ordförande Birgit Båvner. 

undefined
Birgit Båvner är styrelseordförande i Nysam som har kämpat för ett bad i centrala Nyköping.

– Det känns naturligtvis trist att vi inte är framme vid ett beslut. Det har hela tiden gått framåt men långsamt. 

Alla badmöjligheter är bra, menar Birgit Båvner och säger att värdet för hamnen skulle öka.

– Hela hamnområdet kommer tjäna på om vi får till ett bad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!