– Midsommarkransen är en färskvara, säger Elenor Sognefors på Hjortensbergs Blommor i Nyköping. Därför är det på midsommarmorgonen man ska plocka sina blommor och blad.
För att förlänga utgångsdatumet ytterligare tipsar hon om att förvara blommor och blad i iskallt vatten – då får de som ett ansiktslyft!
– Allt det här har jag plockat i dikeskanten, säger hon om kransen hon har i håret.
Första steget är att plocka eller köpa det man vill ha i sin krans. Mycket går att hitta längs vägrenen, men håll koll på vilka blommor som är fridlysta.
Det finns flera varianter och tekniker när det gäller att binda krans. Antingen gör man en där stjälkarna får bli stommen, eller så förbereder som en mall av ståltråd och floratejp, som man fäster blommorna kring. Väljer man den sistnämnda tekniken blir kransens storlek justerbar.
Nästa tips är att göra små buketter.
– Jag vill att det ska gå fort! Jag orkar inte göra alla buketter innan, men man kan förbereda allt också. Det är nog en smaksak.
Buketterna fäster man i kransen genom att med den tunna ståltråden vira ett par varv.
– Nästa steg är att komma iväg som man säger, så att kransen blir jämn. Och allt går att korrigera, om det blir glest på ett ställe får man trolla lite.
Men vart är björkriset?
– Jag har inget... Jag tycker det är lättare att jobba med allt som är lite mindre. Men björkris funkar också. Jag vill också tipsa om blåbärsris!
Om kransen är klar innan festen dragit igång, mår den bäst i en fuktad plastpåse i kylen berättar Elenor Sognefors.