Sedan rester av bekämpningsmedel har hittats nära grundvattnet som pumpas upp i Högåsens vattenverk har extra kontroller på råvattnet tagits innan det går in i vattenverket. Nu sätts kraven på regelbundna extrakontroller på pränt i ett nytt program för vattenverket. Enligt ett förslag som miljönämnden tar ställning till nästa vecka ska råvattnet testas på 13 olika bekämpningsmedel innan det tas in i vattenverket.
Det är låga halter av bekämpningsmedel som har hittats i ett övre skick av grundvattnet nära Larslund där vattentäkten ligger. Eventuellt, enligt den utredning som har gjorts, kan det finnas en förbindelse mellan det övre skiktet av grundvatten och det undre som sträcker sig bort till Högåsens pumpanläggning. För att vara säker på att inga bekämpningsmedel sprider sig till dricksvattnet som går ut till cirka 50 000 boende i Nyköping och Oxelösund föreslås nu krav på extra kontroller vartannat år.
Det finns dock ingen anledning att vara orolig för att bekämpningsmedel ska ha gått ut i vattnet tidigare, enligt Eva Johansson, livsmedelsinspektör vid miljöenheten i Nyköping.
– Det har inte hittats några bekämpningsmedel i det grundvatten där Högåsen hämtar vatten och det finns ingen anledning att misstänka att det har läckt dit tidigare heller.
De bekämpningsmedel som har hittats i grundvattnet kommer från Larslunds plantskola. I dag är användningen av bekämpningsmedel hårt reglerad, men tidigare användes andra sorter och det är dessa som har hittats i låga halter i grundvattnet.
Utöver kontrollen av de 13 olika ämnena från bekämpningsmedel görs tolv normala mikrobiologiska undersökningar varje år av det utgående vattnet från verket samt 15 kemiska undersökningar. Till dessa regelbundna kontroller läggs nu alltså undersökningarna av bekämpningsmedel i vattnet innan det tas upp i vattenverket.
Både kemiska och biologiska bekämpningsmedel tar sig ibland ner i grundvatten. När de väl har kommit ner kan de föras vidare nedströms till yt- eller grundvatten långt ifrån de områden där de har använts. I stora mängder kan det leda till att dricksvatten blir otjänligt. Bekämpningsmedlen kommer främst från jordbruket och används mest mot ogräs, men även mot svamp, insekter och kvalster. Skogsbruket använder också en del bekämpningsmedel, men allra mest används i skogsindustrin, där virke behandlas mot rötangrepp, enligt Sveriges geologiska undersökning (SGU).