Den köttfria onsdagen kritiserades hårt innan den infördes i Nyköping. Barnen behöver näring och valfrihet borde råda var några av argumenten mot att ta bort köttet en dag i veckan. Efter en termin utan kött på onsdagsluncherna hörs en ny typ av kritik, både från barn och från deras föräldrar.
– Min son kom hem häromdagen och sa "jag skulle aldrig kunna bli vegetarian för det är så äcklig mat i skolan", säger Karin Bektasevic.
När skolan införde köttfri dag har lunchen ofta bestått av något som ska efterlikna kött, men utan kött. Exempelvis sojakorv eller quornfärs. Katarina Bertilsson håller med.
– Man kan servera vegetarisk lasagne, grytor och soppor. Man kan visa att vegetariskt är gott.
Kritiken känns igen. Camilla Larsson, måltidskonsulent i Nyköping, har hört den många gånger.
– Jag känner igen den kritiken, den har framförts. Och både ISS och Sodexo, som gör menyerna, har tagit till sig av den. De blev alldeles för mycket sojaprodukter i början. De uppskattar också att få in förslag på vegetariska rätter som är populära.
Och det är många som är emot den köttfria dagen, säger Camilla Larsson. Hon har tagit emot kritik från både elever och föräldrar.
Efter ett år ska barn- och utbildningsnämnden utvärdera försöket med en köttfri dag i veckan.