– Det här är så roligt, faktiskt roligare än något jag någonsin gjort, säger Robin Stegmar.
Vi träffas på Pelles Lusthus i Nyköping där krogshowen "Det doftar öl" har premiär den 7 april. Robin Stegmar har klätt upp sig i vit skjorta med tillhörande svart kostym, och under armen bär han ett svartvitt porträtt av den belgiska låtskrivaren och sångaren Jacques Brel, vars livsresa showen handlar om.
"Det doftar öl" är Robin Stegmars första egna krogshow och att det blev en föreställning om just Jacques Brel, grundar sig i en fascination som föddes när Robin Stegmar gick scenskolan i början av 2000-talet.
– Jacques Brel var en humanist som föddes i en borgerlig familj där ytan var viktigt och aldrig fick krackelera. Det här var en grej som han brottades med hela livet. Han var en oerhört komplex person som ideligen utmanade sina rädslor. Han sägs ha varit rädd för kvinnor, men hade otaliga kvinnoaffärer hela livet. Samtidigt var han gift med en och samma kvinna, men den enda kvinna han egentligen tolererade och kom överens med var sin mamma, berättar Robin.
Jacques Brel skrev nästan uteslutande på franska, och tillhör 50- och 60-talets stora chanson-sångare. Brel blev internationellt känd när två av hans sånger lanserades i amerikansk (mycket fri) översättning, som "If you go away" och "Seasons in the sun", av Rod McKuen 1964-1965. I modern tid har Brel tolkats av mängder av artister och på olika språk. Men det som främst tilltalar Robin Stegmar är Brels låttexter.
– Alla låtar är som en historia och därför blir varje sång som en föreställning i sig, menar Robin och tar de svenska titlarna "Under en filt i Madrid" och "Hamn i Amsterdam" som exempel.
– Brel sjöng alla låtar på franska, men jag har valt att tolka dem på svenska och gör min grej säger Robin Stegmar.
Till sin hjälp har han fyra musiker som förutom att ackompanjera låtarna, kommer att hjälpa till att föra fram historien genom visst mellansnack.
I biljettpriset ingår även en tvårättersmiddag med fransk touche.
– Jacques Brel själv spelade alltid i miljöer som innefattade mat och dryck. För mig var det viktigt att få till den känslan. Helheten med doft och smak av mat och dryck blir en viktig del av showen.