Livmoder opererades bort i onödan

En sörmländsk kvinna fick sin livmoder bortopererad vid Nyköpings lasarett.
I efterhand visade det sig att operationen inte hade behövts.

Kvinnan fick sin livmoder bortopererad i Nyköping. I efterhand visade det sig att ingreppet inte hade behövt göras.

Kvinnan fick sin livmoder bortopererad i Nyköping. I efterhand visade det sig att ingreppet inte hade behövt göras.

Foto: Andreas Lindström

Nyköping2025-05-15 01:00

Kvinnan hade sökt vård för rikliga menstruationer. Därefter togs prover som tycktes visa på cellförändringar.

Cellförändringarna innebär att det finns en tioprocentig risk att utveckla cancer. Utifrån detta bestämdes att kvinnan skulle erbjudas en operation, där livmodern togs bort.

Kvinnan var själv tveksam till detta, men när det väl var dags för operation på Nyköpings lasarett uppfattade läkaren att dessa tveksamheter var borta. Operationen genomfördes därför som planerat.

Men i efterhand visade det sig att det inte fanns några cellförändringar i livmodern, varken i det som opererats bort eller i det ursprungliga prov som legat till grund för beslutet om operation.

Operationen har därför gjorts i onödan.

Nu har Region Sörmland anmält händelsen enligt lex Maria.

Elizabeth Nedstrand är chefsläkare och den som skrivit anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Hon säger att det inte är helt enkelt att ställa diagnos utifrån de prov som tagits.

– Det kan låta lätt, men det är det inte, säger hon.

Förra året uppmärksammades att 33 kvinnor på liknande sätt fått sina livmödrar bortopererade i onödan vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

 – Vi beklagar djupt det som hänt. Att ta bort livmodern är ett stort ingrepp, med stora och oåterkalleliga konsekvenser. Det borde inte kunna hända, och ändå hände det och vi ber om ursäkt till de kvinnor som drabbats av detta, sa chefsläkare Johan Lugnegård då i ett uttalande som återges av Läkartidningen.

I Uppsala handlar det alltså om ett relativt stort antal kvinnor, som diagnosticerats felaktigt. En sådan mer systematisk överdiagnosticering ska inte ha skett i Sörmland, enligt Elizabeth Nedstrand.

I samband med händelserna i Uppsala konstaterades enligt Elizabeth Nedstrand att flera specialistläkare bör bedöma proven gemensamt, för att utesluta feldiagnoser.

Så borde ha gjorts även i fallet med operationen i Nyköping, enligt Elizabeth Nedstrand. Dessutom kunde man ha avvaktat med operationen och provat andra behandlingsmetoder, enligt chefsläkaren.

Den kvinna som opererades är i fertil ålder. Hon har fött flera barn och ska inte ha önskat ytterligare barn, enligt lex Maria-anmälan. 

Själva operationen avlöpte enligt anmälan väl, men kvinnan fick problem efteråt och är enligt Region Sörmland fortfarande inte helt återställd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!