När Tryckfrihetsförordningen instiftades 1766 var Sverige först i världen med en grundlag som gav invånarna rätt att skriva fritt utan censur i tidningar och böcker. Även om lagen har funnits i 250 år betonar Anna Falk på SN vikten av att fortsätta värna lagens innebörd.
– Det är en fantastisk lag som vi ska vara oerhört stolta över. Men rätten att uttrycka sig fritt är inte en självklarhet, utan den måste fortsätta att vaktas och värnas.
I Tryckfrihetsförordningen ingår också offentlighetsprincipen som ger alla rätt att ta del av allmänna handlingar och protokoll. I dag innefattar lagen också ansvarig utgivare, meddelarfrihet och meddelarskydd.
– Det gör att alla offentliganställda kan gå till en tidning och lyfta fram missförhållanden och samtidigt vara trygg med att det inte kommer ut vem personen är, säger Anna Falk.
Och i samband med 250-årsfirandet av grundlagen i dag, den 2 december, lyfter Anna Falk och en rad andra publicister de hot som dagligen riktas mot särskilt kvinnliga journalister.
– Jag brukar säga att SN har världens bästa läsare och personligen har jag som kvinnlig publicist varit ganska förskonad från den här typen av hat och hot. Men om man ser till helheten i Sverige och världen är kvinnor i högre grad utsatta.
Och hot mot journalister har blivit vanligare.
– Det är tyvärr vanligt och vi har sett de senaste åren att hoten mot journalister ökar, säger Ulrica Widsell, vice ordförande i Svenska Journalistförbundet (SJF).
– Det finns en oroande tendens att hoten leder till viss självcensur, att journalister tvekar eller faktiskt avstår från att bevaka vissa områden för att de har blivit utsatta för hot.
Vissa grupper är särskilt utsatta, exempelvis ledarskribenter, kvällsjournalister och sportjournalister. Och enligt SJF är kvinnliga journalister på vissa redaktioner särskilt utsatta.
– Särskilt kan man se att kvinnliga journalister inom traditionellt manliga områden, till exempel kvinnliga sportjournalister ofta blir utsatta för hot och kränkningar, säger Ulrica Widsell.
Hot mot kvinnor uttrycks många gånger annorlunda än hot mot män. Oftare handlar det om hot med sexuella anspelningar, kränkningar som har med deras kön att göra.
– Det ser likadant ut i många andra länder, generellt när kvinnor blir utsatta för hot handlar det ofta om sexuella trakasserier.
Anna Falk påpekar att kvinnor ofta blir utsatta just på grund av att de är kvinnor.
– Det är naturligtvis helt oacceptabelt. Och i dag har vi valt att rikta ljuset på våra kvinnliga kollegor runt om i världen.